Klicsko: Meg akarom mutatni Alinak, hogy jobb vagyok nála

2006.11.10. 09:29
A nehézsúlyú Vlagymir Klicsko ötvenedik profi meccsén először védheti meg az áprilisban megszerzett világbajnoki címét. Az IBF övéért az eddig veretlen amerikai Calvin Brock hívta ki az ukrán bajnokot. A meccset vélhetően megnézi Muhammad Ali is, hiszen a lánya is bokszol szombat este New Yorkban. Klicsko neki is bizonyítani akar, emellett megingott tekintélyét is helyre karja állítani.

Ötvenedik profi mérkőzésére készül a Nemzeközi Bokszföderáció (IBF) nehézsúlyú világbajnoka, az ukrán Vlagyimir Klicsko, és pályafutásának a szombati lesz az egyik legkülönlegesebb mérkőzése. Klicsko ugyan hat éve már bokszolt New Yorkban, de akkor nem címmeccsen, míg most az amerikai Calvin Brock ellen teszi kockára az övét.

Két éve kiütötték Amerikában


A Byrd elleni győztes címmeccsen (fotó: AFP)

A harmincéves, három vesztes meccsel rendelkező Klicsko tizenöt centivel magasabb veretlen kihívójánál, aki vélhetően nagyon készül az összecsapásra, hiszen ez lesz élete első világbajnoki döntője.

Klicskónak most kellene helyreállítania a tengerentúlon jelentősen megingott tekintélyét, hiszen két éve áprilisban a kissé pocakosodó Lamon Brewster az ötödik menetben kiütötte.

Egyszer már találkoztak, de meccsen még nem

A mérkőzést emellett várhatóan megtekinti az ökölvívás emblematikus figurája, a hatvannégy éves Muhammad Ali is. Klicsko Berlinben egyszer már találkozott a Parkinson-kórban szenvedő korábbi klasszissal. Ali amúgy azért lesz ott a meccsen, mert előtte lánya, Leila, Shelley Burton ellen vívja soros címvédő meccsét. Leila úgy nyilatkozott, az apja megígérte neki a részvételét.

"Ali egy élő legenda, ha tényleg megnézné a meccsemet, az lenne a számomra a legnagyobb dolog. Meg akarom mutatni neki, hogy jobb vagyok nála" - mondta bátran és határozottan az ukrán versenyző.

Namíbiai iskolaépítés

Klicsko edzője, Emanuel Steward nem foglalkozott Alival, ő csak annyit jegyzett meg ezúttal is, hogy tanítványa képes arra, hogy az IBF mellett a másik három nagy szervezet világbajnoki címét megszerezze.

A német Bild visszafogottabban értékel, és úgy véli, először legyen túl a szombati meccsen. A lap megjegyzi még, hogy nemcsak az ökle, a szíve is nagy a kétméteres bunyósnak, hiszen 250 ezer dollárt felajánl pénzdíjából egy namíbiai iskola építésére.