Csak akkor lehet bajban Erdei, ha verekedni akar

2007.01.26. 15:22
Szombat este Düsseldorfban hetedszer teszi kockára a WBO világbajnoki címét Erdei Zsolt. A félnehézsúlyú öklöző a Santiago elleni meccs esélyese, bár Kokó szerint nehéz olyan ellenfelet hozni Madárnak, aki ellen ne ő lenne a favorit. "Ha megtartja a saját stílusát, képes lesz irányítani a meneteket, akkor képes lesz magától távoltartani Santiagót, és nyerni fog" - értékelt az Indexnek a korábbi olimpiai bajnok Kokó.

A félnehézsúlyú Erdei Zsolt alig több mint három éve a mexikói Julio Cesar González ellen szerezte meg a Bokszvilágszervezet (WBO) világbajnoki címét. Azóta hatszor megvédte az övet, szombaton pedig hetedszer is kockára teszi. Ellenfele a WBO ranglistájának tizenötödik helyezettje, Danny Santiago lesz, aki életében először vívhat világbajnoki döntőt.

Santiago erejét megsokszorozza első címmeccse

Erdei mérlege eddig hibátlan, huszonötször nyert, a komoly amatőr múlttal nem rendelkező Santiago huszonkilencszer, emellett két veresége és egy döntetlenje van. A vereségeket nem nagynevűek ellen szenvedte el, ami azt sugallja, hogy korántsem verhetetlen.

"Az előzetes esélyek azt mutatják, hogy Zsolt le tudja győzni Santiagót, mert jobb és felkészültebb nála. Ha mindketten a legjobb formájukat hozzák, nem lehet kérdéses, hogy Zsolt nyer. Nem lesz azonban könnyű a siker, mert riválisa erejét megsokszorozza, hogy nincs veszítenivalója, és hogy először bokszol vb-címmeccsen" - mondta az Indexnek Kovács István, aki ezúttal is a helyszínről nézi végig egykori csapattársa mérkőzését.

Saját stílus, irányítás, gyorsaság

Kokó hozzátette, szerinte a már említett González vagy a német Ulrich stílusa jobban feküdt Madárnak, Santiagóé ugyanakkor az argentin Garayéhoz hasonlít, akivel nagyon megszenvedett, mindkét alkalommal.

"Rakkolós, kemény verekedős srác az ellenfél legalábbis egy másfél ezelőtti kazettáról ez derült ki" - jelentette ki Kokó. Santiago jó kötésű, Bronxban született, saját maga ezzel magyarázta, hogy szeret verekedni.

"Zsoltot, ha az eddigi meccsein folyamatosan nyomás alatt tartották, akkor szakmai fölénye, keze és lába gyorsasága nem érvényesült. Ha belebonyolódott a verekedésbe, voltak nehéz pillanatai. Azt hiszem, most is csak akkor lehet bajban, ha leáll verekedni. Ha megtartja a saját stílusát, képes lesz irányítani a meneteket, akkor képes lesz magától távoltartani Santiagót, és nyerni fog. Nem kell mindenáron az első perctől bebizonyítania, hogy jobb nála, várni kell a lehetőségre, az erejét megfelelően kell beosztania, mert ebből már adódtak máskor gondjai, és remélhetőleg most nem lesznek."

A vacsorát és a meccset is várja Erdei

Kokó szerint Erdei nagyszerűen érzi magát, várja a mérlegelést. Hogy voltak-e árulkodó jelei ring- és meccséhségének - legutóbb július végén bokszolt -, Kokó csak annyit felelt: leginkább a vacsorára kiéhezett, mert fogyasztott súlyának hozásáért. (A vacsorával viszont vigyáznia kell, nehogy megint gyomorrontása legyen.)

Erdei trénere, a német Fritz Sdunek úgy véli, hogy jelenleg tanítványa a világ legjobbja. "A legjobb kettő vagy háromban szerintem is benne van, így nehéz neki olyan ellenfelet találni, akivel szemben ne ő lenne az esélyes" - magyarázta Kokó, megjegyezte, hogy a sportág néhány területén tényleg jones-i magasságokban jár. Korábban Roy Jones volt a félnehézsúly koronázott királya, mind a négy jelentős szervezet világbajnoka.