Erdei: Most már oda tudok pörkölni, ha kell

2007.02.02. 13:51
Hetedik címvédése, és védhetetlen hátbavágása után már nyugodtan tud aludni a félnehézsúlyú világbajnok, Erdei Zsolt. Úgy érzi, nagyszerű visszhangot váltott ki újabb sikere, négymilliónyian látták, már nemcsak a szakma ismeri Németországban, de a nagy áttörés, hogy Müller néni is kiszúrja az utcán, még várat magára. A címegyesítésre egyelőre kevés az esély, a következő ellenfél a mexikói González lehet, akitől megszerezte a címet három éve, januárban.

A félnehézsúlyú Erdei Zsolt szombaton hetedszer védte meg a WBO (Bokszvilágszervezet) világbajnoki címét. Az amerikai Danny Santiago ellen a nyolcadik menetben technikai KO-val nyert.

Felmérőnek jó volt a meccs

"Nem vagyok elszállva magamtól, hogy megvertem ezt az egyébként szimpatikus bokszolót. Felmérésnek jó volt, de nem értékelném túl" - kezdte Erdei pénteki sajtótájékoztatóján, és hozzátette, erős közepesnek minősítené riválisa tudását.

Erdei kifejtette, három és fél hetes kesztyűzéssel készült fel, és szerinte ez az átlagosnál többnek minősíthető. A meccs menetét így tervezte, kevést akart beszedni, de azt nem tudta elkerülni, hogy - védhetetlenül - hátba vágja ellenfele.

"Szerencsére most már nem fáj a bordám, ha megfordulok az ágyban, nyugodtan tudok aludni, de közvetlenül a meccs után nagyon fájt, ezen pedig a bocsánatkérés sem változtatott" - mondta.

Müller néni a célkeresztben

Úgy gondolta, nem hergelni akarta Santiago azzal, hogy rendszeresen felemelte a kezét, csak azt akarta ily módon jelezni, hogy nincs semmi gondja, tiszta marad a feje az ütésektől.

"Nyugodtan léptem ringbe, nem akartam erőlködni, nem akartam megsemmisíteni ellenfelemet, de kétszer is kipattant egy komoly ütést, aminek nagyon örülök. Sdunek mesterrel azért dolgoztunk, hogy az ütőerőm nagyobb, hatékonyabb legyen, és ez szerencsére meglátszott. Azt hiszem, bebizonyítottam, hogy nemcsak a gyorsaságom, a technikám jó, hanem most már oda is tudok pörkölni, ha szükség van rá" - értékelt.

Sikere pozitív visszhangra talált, a meccset mintegy négymilliónyian követték figyelemmel a tévén keresztül, ami fél tizenkettő után nem rossz adat. Az Universumtól is biztatást kapott, elégedettek voltak vele. Úgy érzi, jó úton jár afelé, hogy ne csak a szakma ismerje, hanem Müller néni is kiszúrja az utcán, aki valamelyik újabb győzelme után valamelyik talkshow-ban látta.

Mesélj, Madár

"Ennyire azonban nem szeretnék előrefutni, de tudom, hogy a továbblépés egyik záloga a nagy ismertség lehet. Talán ezért is akarta a klubom, hogy mesekönyvet írjak, vagyis egy másik oldalamról ismerjenek meg az országban. Az ötlet nekem is tetszett, kivált, mert a bevételt jótékonyságra fordítjuk, így egyelőre két példány már van, de hamarosan jöhet a többi a nyomdából" - magyarázta.

Korábbi klubtársa, Kovács István annyit tett mindehhez hozzá, hogy a WBO - ennek a szervezetnek az alelnöke - is rendel száz angol nyelvű példányt a könyvből. Kokó az esetleges címegyesítést nem tartja valószínűnek, mert szerinte a klubnak nem éri meg anyagilag, és nem is hozna akkora nézettséget, amiért érdemes lenne az Universum vezetőinek a zsebükbe nyúlniuk. Másrészt két szervezet kívánalmainak hosszú távú megfelelés nagy terhekkel jár.

Nem becsüli le Gonzálezt, ha ő következik

"A németek most a kötelező kihívó, Roy Jones ajánlatára várnak a szabályok előírta kilencven napig. Jones jól járhatna egy európai kitérővel, mert Amerikában a vereségei után megrendült a nimbusza. Jones ellenben cím nélküli meccsen is érdekes lehet, pláne, ha nem a kötelező kihívó státuszát birtokolja, mert akkor a meccspénze jóval kevesebb lenne" - foglalta össze a lehetőségeket Kokó. Nem tagadta ugyanakkor, hogy a rangsorban második helyezett mexikói Julio Cesar González elleni meccsre a legnagyobb az esély.

Erdei többször hangoztatta, neki mindegy kivel mérkőzik, de ha a mexikóival ellen kell szorítóba mennie, nem fogja elkövetni azt a hibát, amit riválisa 2004 januárjában elkövetett. "Ő akkor világbajnok volt és lebecsült, én nem fogom. Kondicionálisan jobb lettem, sok tapasztalatot gyűjtöttem azóta, a stílusa pedig fekszik nekem" - állította.

Előtérben a jótékonyság

A harminckét éves Erdei következő meccsének színhelye a Fradi-pálya is lehet június másodikán, de ő erről nem tud. (A meccset nem Kokó és Dámosy szervezné, de minden segítséget megadnak a másik cégnek.) Mindazonáltal a következő meccsének időpontjától függ, mennyit lesz itthon, és mikor kell Hamburgba, edzőtáborba vonulnia. A fóti háza épül, nyáron költözni szeretne, igaz addig még "pénzmagot kell gyűjtenem."

Madárral a jövő vasárnap a Vasas csarnokában lehet találkozni, Nagy Csonttörő János és Kokó társaságában. Az eseményen utóbbi legalább száz kisgyereket szeretne megajándékozni bokszkesztyűkkel, zsákokkal, cipőkkel. Erre a pénzt, ötezer dollárt a WBO-tól szerezte. Itt egyiken sem lépnének ringbe, csak tanácsokat adnának a feltörekvő ifjúságnak.