Erdei technikai KO-val védte meg világbajnoki címét

2007.06.16. 21:37
A magyar ökölvívó végig irányítva, remek teljesítménnyel védte meg a WBO világbajnoki címét. A budapesti gálán a többi magyar bokszoló is magabiztosan nyert, Balzsay elenfele szájáből a fogvédőt is kiverte.

A Syma Sport- és Rendezvényközpontban megrendezésre került "A bajnok hazatér" elnevezésű ökölvívógálán négy magyar ökölvívó is ringbe lépett. A főmeccsnek számító Erdei Zsolt-George Blades WBO világbajnoki összecsapás előtt mindhárom magyar idő előtt hagyta abba a maga meccsét, valamennyien jobbnak bizonyultak riválisuknál.

Magabiztos Erdei

Erdei roppant határozottan kezdett, Blades szurkálásait remek bal egyeneseivel tartotta távol. Az amerikai a folytatásban is mindent megpróbált, de értékelhető ütése nem sok akadt. Nem úgy a magyar öklözőnek, aki folyamatos "rettegés" alatt tartotta őt.

Blades hiába próbálkozott és ment előre rendületlenül, hatalmas tudásbeli különbség mutatkozott köztük. A Honey Boy becenévre hallgató kihívó több mélyütést is bevitt, amit a világ legjobb bírójának tartott Joe Cortez talán azért is nézett el, mert látta-érezte nem sokat jelentenek.


fotó: MTI

Hatalmas különbség

A meccs végére Blades minden erejével elkészült, szinte már a menet végén a sarokba alig tudott eltámolyogni. Az egyoldalú párharcot Cortez bíró a 11. menet vége előtt fél perccel beszüntette, ami azt jelentette, erdei Zsolt nyolcadik alkalommal is megvédte világbajnoki címét.

Aranygyűrű, vastaps

A találkozó után Francisco Valcárcel, a WBO elnöke egy gyémántokkal kirakott aranygyűrűt ajándékozott a bajnoknak. A gyűrűt csak azon bokszolók kaphatják meg, akik legalább ötször megvédték világbajnoki címüket.

Bedák, Hidvégi: két-két menet

Az este első magyar résztvevője Bedák Zsolt magabiztosan uralta a Kemal Plavci elleni mérkőzését, a szerb bokszolóra már az első menetben számolni kellett. Aztán a hazai öklöző a második felvonásban nem ismert kegyelmet, remek testre mért ütéssel elintézte Plavcit. Bedák a hatodik profi mérkőzésén maradt veretlen.


Klikk!

A gála második összecsapásán már világbajnoki címért folyt a küzdelem, cirkálósúlyban Hidvégi György - a Boksz Világalapítvány (WBF) bajnoka - a francia Merik Roberge-zsel szemben lépett szorítóba, s már a találkozó elején nyomatékosította ellenfelében, hogy hazai környezetben nem lehet megszorongatni.

A francia folyamatosan belelépett balhorgaiba, így nem volt meglepetés, hogy a kiegyenlített első menet után, a második három percben a bíró beszüntette az összecsapást (technikai k.o.). Hidvégi negyedszer védte meg a címét.

Balzsay "eszméletlenre" verte ellenfelét

A harmadik magyar Balzsay Károly kiütéssel nyert az ellen a brazil José Hilton Dos Santos ellen, akit korábban már Erdei Zsolt is legyőzött. A nagyközépsúlyú találkozón végig a magyar bokszoló irányított, igaz, dél-amerikai riválisa rendkívül kellemetlen, csapkodós ütésekkel próbálta kizökkenteni a ritmusból.

Ez nem sikerült neki, így Balzsay az ötödik menet második percében egy hatalmas jobb egyenes bal horog kombinációval padlóra küldte. Az ütés olyan jól sikerült, hogy a brazilnak még a fogvédője is kirepült és, segédjei csak hosszú percek után tudtak "életet lehelni" pártfogoltjukba. Az Universum Box Promotion fiatal tehetsége ezzel 16. profi mérkőzését is megnyerte.

Önmagával elégedett, ellenfelétől többet várt
A WBO világbajnoka a találkozó után az RTL Klubnak nyilatkozva először a családját köszöntötte, majd elmondta, számára csalódást okozott kihívója, bár nem volt olyan egyszerű a meccs, mint sokan gondolják.

Bladestől többet várt, de hamar rájött, hogy nem mer menni, túlzottan fél tőle. A mérkőzésvezető döntését nem kommentálta, annyit azonban elmondott, nem biztos, hogy kiütés lett volna a vége, ha engedik a tizenkét menetet. Ugyanakkor saját teljesítményéről elmondta, alaposan felpörgött a meccs előtt, hogy ha ellenfele bármilyen váratlan húzással áll elő, azonnal letudja reagálni.

Erdei meccse menetről-menetre

Első menet:

Az első három perc elején Blades ugyan megpróbált letámadni, de Erdei remekül védekezett és bal egyenesei pontosak voltak. Az utolsó fél percben még egy sorozás is belefért, így az első menet egyértelműen az övé volt.

Második menet:

Ez a menet is tisztán a magyar bokszolóé volt, szembetűnő volt gyorsasága és ütései pontossága.

Harmadik menet:

Az amerikai kihívó hiába rendelkezik hosszabb kézzel, értékelhetó ütést szinte alig tud bevinni, ugyanakkor Erdei balkeze állandó rettegésben tartja őt.

Negyedik menet:

Különösebb változás nem állt be a meccsen, igaz Erdein ült egy ütés, ami szemmel láthatóan feldühítette.

Ötödik menet:

Blades ugyan jönne előre, de látszik rajta, hogy jobban fél Erdei bal egyenesétől, mint Győzike az IQ-teszttől.

Hatodik menet:

Rögtön a menet elején egy jobbegyenes-balhorog kombinációba beleszeladt az amerikai, aki bosszúból kétszer is őv alatt ütötte meg a magyar bokszolót. Blades a folytatásban is közel merészkedett, amit Erdei rutinosan ki is használt.

Hetedik menet:

Az eddigi "leglaposabb" menet, természetesen Erdei fölénnyel.

Nyolcadik menet:

Az első hárommenethez hasonlóan, Blades jön, a bal megy.

Kilencedik menet:

A szokásos koreográfia: Blades szurkál, piszkál, Erdei üt és talál.

Tizedik menet:

Blades újabb mélyütése, majd Erdei remek egyenesei, melynek következtében Blades egyszer meg is rogyott. Az amerikai a sarokba alig tudott betámolyogni.

Tizenegyedik menet:

Blades szinte már csak kóválygott a ringben, és egy komolyabb sorozat végén, fél perccel a menet vége előtt a mérkőzésvezető beszüntette az egyenlőtlen küzdelmet.