Panamai bokszoló akarja Erdeit

2007.10.08. 11:05
November 24-én védheti meg kilencedszer a Bokszvilágszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki címét Erdei Zsolt, de ellenfele még mindig ismeretlen. A legújabb önjelölt a panamai Tito Mendoza, aki meghiúsult WBA-címmeccse miatt mérkőzne Erdeivel.

A közelmúltban még úgy tûnt, hogy Erdei Zsolt a korábban már általa kétszer is legyõzött argentin Hugo Hernan Garayjal kell csap össze, hogy kilencedszer is megvédje a WBO félnehézsúlyú világbajnoki címét. A magyar bokszoló 2004-ben és egy évvel késõbb is legyõzte riválisát, mindkétszer pontozással.

Garay vagy nem Garay

Az argentin bokszoló eddigi pályafutása során mindössze kétszer kapott ki - mindkétszer magyar riválisától - így érthetõen hajtja õt a bosszúvágy. Ugyanakkor a WBO ranglistáján a hatodik, így csak akkor lehetne õ a kihívó, ha az elõtte állókat "nem érdekli" egy Erdei elleni meccs.

Feltûnt azonban egy Garayhoz hasonlóan rangsorolt bokszoló: a panamai Tito Mendoza is Erdeit szeretné következõ ellenfelének. Mendoza nincs rajta a WBO ranglistáján, és amíg nem kerül fel, hivatalosan ki sem hívhatja Erdeit. Ugyanakkor egy másik nagy szervezetnél, Bokszvilágszövetség (WBA) - melynek ranglistáján a hatodik - november 17-én címmeccset vívott volna Erdei csapattársa, a szintén Universumos Stipe Drews ellen. Ez a találkozó azonban Drews sérülése miatt elmarad.

Mendoza sem egy nagy név

Ezekután Mendoza stábja új ellenfél után nézett, így jött a képbe Erdei, akinek november 24-én lesz kötelezõ címvédõ meccse, de ellenfele még ismeretlen.

A harmincegy esztendõs Mendoza elsõ profi meccsét 1995-ben vívta, még kisváltósúlyban. Eddigi 43 meccsébõl harminchatot megnyert (huszonnyolcat kiütéssel), ugyanakkor a hét veresége alkalmával háromszor is KO-val kapott ki. Eddigi meccseit egy kivételével hazájában és az Egyesült Államokban vívta, az egy kivételt egy dél-afrikai összecsapás jelenti.