Nagy pofon után lett világbajnok Erdei Zsolt

2007.11.25. 00:20
Erdei Zsolt kilencedik címvédésén a panamai Tito Mendozát kapta ellenfélül, aki tizenhárom centivel volt magasabb nála, ebből adódóan nagyon kellemetlen stílusban öklözött. A drezdai meccsre négyezren voltak kíváncsiak a helyszínen, ők nem láttak mozgalmas találkozót, mert Erdei kevés tiszta és erős ütést vitt be, miközben egyszer komolyan eltalálták. A pontozók közül ketten őt, míg az amerikai ellenfelét látta jobbnak. A félnehézsúlyú bajnok kilencedszer védte meg címét, és huszonnyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét.

"Nagy ember nagyot tud esni" - hangoztatta a WBO félnehézsúlyú világbajnoka, Erdei Zsolt a kilencedik címvédő meccse előtt, amikor arról kérdezték, mennyire lesz nehéz 191 centis ellenféllel összemérni erejét.

Az Európában még nem bokszoló panamai Tito Mendoza hét vereséget szenvedett el eddigi karrierje alatt, és csak beugrott Erdei ellen, eredetileg ugyanis az argentin Garay akart újra megmérkőzni vele.

Mendoza a WBA égisze alatt vívott ki tekintélyt magának - igaz komoly ellenféllel még nem csapott össze -, és csikarta ki a kötelező kihívó státuszát, de mérkőzése meghiúsult a szintén universumos Stipe Drews ellen a bajnok sérülése miatt.

Erdei még nem kapott ki, huszonhétszer hagyta el győztesen a ringet, erre készült most is, és különösebben nem zavarta, hogy egy nálánál magasabb öklöző tornyosul előtte, hiszen négy éve a vb-övet is egy magasabb mexikóitól, Julio Cesar Gonzáleztől szerezte meg.

A hatgyerekes Mendoza Erdeihez hasonlóan idén két meccset vívott, nagy különbség volt viszont közöttük, hogy "Madár" két címmeccset nyert, mindkétszer KO-val, míg riválisa egyszer pontozással nyert nyolc menet után.

Lagymatag első menet után a másodikban Erdeinek már volt egy-két olyan balegyenese, amelyekkel megelőzte panamai riválisát, aki próbálkozott, de leginkább kesztyűt talált.

A harmadikban már egyre inkább átvette az irányítást, Mendoza ugyanúgy balegyenesekkel próbált operálni, de a magyar gyorsabb volt nála, ezért az ő elképzelése érvényesült.

A negyedik menetben Mendoza egy ártatlannak tűnő ütés után megindult - a jobb egyenese utat talált a szeme közé, bele is nézett -, Erdei pedig nem tudott visszaütni, csak hátrált és eközben sok ütést beszedett. A panamai rohamozott, Erdei fogni sem tudott, szemlátomást bajban volt, de aztán szépen és taktikusan védekezett, és ugyan a menetet elveszítette, a vége felé már pontosan ütött.

Az ötödikben visszaállt az első menet forgatókönyve, megelőző egyeneseivel távol tartotta magától Mendozát, és egy szép megindulása is volt. A hatodik és a hetedik menetben nem változott a meccs képe, Erdei gyorsabb volt, de kevésszer érte el két évvel fiatalabb ellenfelét.

A nyolcadik és a kilencedik menetben is Erdei ment töretlenül előre, de nem igazán találta az ütéstávot. A tizedik menetnek az elejét és a végét hajtotta meg, néhány tiszta találatot akkor bevitt, és ennyi alighanem elég is volt, hogy neki adják a pontozók.

Az utolsó két menetre sem lett mozgalmasabb a találkozó, Mendoza sokszor próbálkozott ballal, Erdei ugyancsak, de tiszta találatot, kombinációt keveset láthattunk tőle.

A bírók furcsán pontoztak, mert a német és a belga Erdei fölényét látta - 117-111, 116-112 -, míg az amerikai - 117-111 - a panamait. A megosztott pontozás Erdei sikerét jelentette.

A másik két magyar is pontozással nyert a drezdai gálán. A nagyközépsúlyú Balzsay Károly a WBO kisvilágbajnoki címéért az argentin Acostát egyhangú pontozással verte. Balzsay 17. profi mérkőzésén 17. győzelmét aratta. A pehelysúlyú Bedák Zsolt ugyancsak egyhangú pontozással verte a francia Nordine Barmout.