Önként megy saját kivégzésére a Hóhér

2008.02.08. 08:40
Nagy Hóhér József több mint fél éve nem lépett ringbe. Az egykori nagyközépsúlyú bokszoló most visszatér, 15 kilóval feljebb, a volt nehézsúlyú világbajnok Herbie Hide ellen vív címmeccset a WBC cirkálósúlyú kisvilágbajnoki övéért. Hide hatszor bokszolt másfél év alatt, minden meccsét kiütéssel nyerte.

Nagy Hóhér József élversenyzője volt az azóta már megszűnt Felix Box Promotionnak, de a tulajdonos Rácz Félix kiszállása után úgy tűnt, az egykori olimpikon profi pályafutása véget érhet.

A korábban ellenfeleit általában idő előtt legyőző Nagy tavaly júliusban simán kikapott a Boksz Világtanács (WBC) nemzetközi bajnoki övéért rendezett meccsen a kvalitásos orosz Gyenyisz Inkintől. Azóta nem lépett ringbe tétmeccsen.

Ugyanakkor már abból az ellenfélválasztásból is kitűnt, nem folytatódik Nagy karrierjének építése, inkább a sikeresebb bokszolók felhozó-felkészítő-megverendő ellenfeleként számolnak vele.

Ha ez eddig nem is volt teljesen egyértelmű, a legújabb hír bejelentése óta már az. Hóhér egy felhozó összecsapás után tavasszal kontinentális bajnoki címmeccsen léphet a kötelek közé. De nem eredeti súlycsoportjában, hanem 15 kilóval nehezebben, cirkálóban. Ellenfele a volt nehézsúlyú világbajnok Herbie Hide lesz.

Ha azt mondjuk, nem sok jót ígér a magyar ökölvívó számára ez a párosítás, akkor nem mondtunk semmit. A 36 éves Hide fénykorában kétszer hódította el a WBO nehézsúlyú bajnoki címét. Előbb Michael Bentet verte 1994-ben, de rögvest el is veszítette Riddick Bowe-val szemben. 1997-ben ismét megszerezte a címet egy Tony Tucker elleni meccsen, ekkor kétszer meg is védte az övet, amíg Vitalij Klicsko el nem vette tőle 1998-ban.

A Klicsko-féle 2. menetes K. O. után leszállóágba került, és miután 2004 márciusában kiütötte őt a teljesen ismeretlen, bokszzsáknak számító Kulikauskas, felhagyott az ökölvívással.

Két és fél évet hagyott ki, majd 2006-ban úgy döntött, cirkálósúlyban építi újra reputációját. Azóta hat mérkőzést vívott másfél év alatt, és mindet kiütéssel nyerte. Ebből négyet már az első menetben befejezett. Legutóbb az addig veretlen orosz Mihail Nazirovval bokszolt, a 6. menetben ütötte ki a WBC nemzetközi bajnoki övéért.

Ezt teszi most kockára - mondhatnánk, ha Nagy Józsefnek akár minimális esélye lenne komoly egészségkárosodás nélkül megúszni a a március 11-ére tervezett mérkőzést.

Nagy a Hide elleni meccs előtt február 19-én találkozik a profik között három meccset letudó 32 esztendős Petróczki Istvánnal, aki ellen elvben győzni megy, majd március 11-én következik a brit.

Még egy érdekesség: Herbie Hide pillanatnyilag a 33. a Boxrec számítógépes ranglistáján, azaz hét egységgel lejjebb szerepeltetik, mint a magyar WBF-világbajnok Hidvégi Györgyöt.