Meg kell-e menteni a bokszoló életét?

2008.02.09. 14:40
Nagy József márciusban a volt nehézsúlyú világbajnok Herbie Hide ellen lép ringbe. Nem a pénzért vállalta az összecsapást, és bízik önmagában. Úgy gondolja, valahol neki is el kell kezdenie. Ugyanakkor az exmenedzser félti egykori pártfogoltja egészségét.

"Amióta boksszal foglalkozom - és ennek már több mint húsz éve -, bármit ettem vagy ittam, mindig figyelnem kellett a súlyomra. Most legalább ennek vége, nem kell a fogyasztással kínlódnom. Ha tudtam volna hozni a korábbi súlyomat, valószínűleg összeestem volna a ringben a következő meccsemen" - mondta az Indexnek Nagy Hóhér József, aki, mint hírül adtuk, élete legnehezebb összecsapására készül.

Az eredetileg nagyközépsúlyú bokszoló márciusban 15 kilóval feljebb a volt nehézsúlyú világbajnok Herbie Hide ellen vív címmeccset a WBC cirkálósúlyú kisvilágbajnoki övéért.

Nem a pénzért

"Most sokan azt mondják, csak a pénzért teszem, de ez nem igaz. Tudom, hogy ellenfelem nem ügyetlen bokszoló, hanem egy volt világbajnok az ellenfelem, de valahol el kell kezdenem megint a felzárkózást" - mondta Nagy, aki érzi magát annyira karakán palinak, hogy kiálljon Herbie Hide ellen.

"Nem sok dolog szól mellettem, én is tudom, hogy ennek a meccsnek nem én vagyok a favoritja. Ami talán mégis nekem kedvez, az az, hogy nekem hízni kellett, neki meg fogyasztania muszáj a súlyához. A profi bokszban bármi megtörténhet. Még nem vagyok beleerősödve a súlycsoportba, de van egy hónap a meccsig. Ez alatt kell fizikailag, mentálisan és fejben összekapnom magamat" - magyarázta.

Mindenkire oda kell figyelni

Nagy februárban még vív egy felhozó meccset Petróczki Istvánnal, aki eddig háromszor lépett ringbe a profik között. A 17 győzelemre büszke Hóhér nem nézi le soros riválisát, mit mondta, ő is csak egy ellenfél, de mindenkire oda kell figyelni.

A magyar ökölvívó úgy véli, ha lenne még két-három felhozó meccse, és nem az egyik legnagyobb névvel kezdené szereplését a cirkálósúlyban, talán könnyebb lenne megragadnia a súlycsoportban.

Arról, hogy mennyit kap a találkozóért, nem beszélt, de elmondta, nem lesz rossz pénz. "Három kisvilágbajnoki és egy Európa-bajnoki cím után a nevemhez képest ez nem akkora összeg. De ha nagyobb súlycsoportban vagy, nagyobb a pénz is. De mint korábban is mondtam, nem az anyagiak miatt vállaltam a fellépést" - fogalmazott.

Nagyon sok a 20 kiló

Rácz Félix, Nagy korábbi csapata, a Felix Box Promotion tulajdonosa úgy véli, nem lenne szabad egykori bokszolóját egyből egy ekkora névvel összeengedni egy ennyivel magasabb súlycsoportban.

"Úgy gondolom, ez nem az ő hibája, inkább a menedzsmentjéé, de miután nem ismerem a viszonyokat, nem szeretnék senkit megbántani. Ha nagyon össze akarjuk hasonlítani a két bokszolót, nem szabad elfelejteni, hogy Hide nehézsúlyban versenyzett, ennek köszönhetően 20 kiló előnnyel indul, tehát fizikai fölényben lesz" - mondta Rácz.

Nem is látta ellenfelét

Ráczot korábban megvádolták, hogy saját bokszolóinak többnyire hurkákat hozott ellenfélnek, amit ő kifejezetten cáfolt. "Az én sportolóim soha nem mérkőztek olyannal, aki 10-15 kilóval, 3 súlycsoporttal lejjebbről jött. De még ha ezt is tettem volna, a saját sportolóim érdekeit kepviseltem volna. Ebben a helyzetben sajnos nem ez történik - állította. "Józsit azért féltem, mert sajnos nem valószínű, hogy 72,5 kilóról fel tudja vinni az ütőerejét ebbe a súlycsoportba, főleg egy masszív, 95 kilogrammos ellenfél ellen".

Rácz sajnálatosnak tartja, hogy visszavonulása óta a magyarországi irodák volt versenyzőit nem építik és nem menedzselik, hanem a profit érdekében eladják őket külföldre. Azt is furcsának találja, hogy Nagy úgy vállalta az összecsapást, hogy előtte nem is látta ellenfelét.

Nagy egészségét félti

A volt bokszmenedzser szerint Nagy előreláthatólag pár milliót kaphat a mérkőzésért, és sajnálja, hogy az elmúlt időben volt védencei közül többen is ilyen kockázatos meccsekre kényszerültek, amelyeken aztán sorra kikaptak.

"Józsi kemény fickó, és elég rutinos ahhoz, hogy nehéz feladatokat is meg tudjon oldani. Remélem, nem fog előfordulni az, mint a Nagy János-Barrios mérkőzésen, hogy a meccs gyors lefolyása miatt a tv pénzlevonással súljtotta az ökölvívót. Titkon abban reménykedem, hogy egy Rocky 6.-forgatókönyvvel szembesülök, és ha nem is sikerül nyernie, de olyan produkcióval fog előrukkolni, amivel megnyeri a nézők szimpátiáját, a szakmából pedig elismerést vált ki" - mondta végül Rácz Félix.