Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Bedák kibokszolta magának a kvótát

2008.04.11. 15:28
Bedák Pál az athéni ökölvívótornán egyedüli magyarként kvalifikálta magát az olimpiára. Így már biztos, hogy Magyarországot öt bokszoló képviseli Pekingben.

A 48 kg-ban szereplő Bedák Pál megnyerte elődöntőjét, ezzel kvalifikálta magát a pekingi olimpiára az athéni kvótaszerző ökölvívótornán. A világbajnoki ezüstérmes bokszoló a legjobb négy között a török Pehlivan Ferhatot győzte le 12-3-ra.

A mérkőzés közel fél óra csúszással indult, Bedák érezhetően idegesen kezdett. A első másodperctől próbálta irányítani a találkozót, terelgette a nála fél fejjel magasabb riválisát, ütni azonban csak ritkán tudott, elsősorban a török nagyon óvatos taktikája miatt. A semmit nem kockáztató Ferhat ennek ellenére két tiszta Bedák-pofonba is beleszaladt, így 2-1-re vezetett a magyar a szakasz végén.

A folytatásban szinte semmit nem változott a meccs képe, a kispesti versenyző folyamatosan ment ellenfelére, próbálta kiugrasztani, ám ez csak ritkán sikerült, így újabb 2-1-es két percet könyvelhettek el a felek, s egyben 4-2-es magyar vezetést.

A harmadik periódustól Bedák lazábbá vált, aminek Ferhat látta kárát, a szakasz felénél számolni is kellett rá. Bedák a néhány sikeres balhorog és jobbcsapott ellenére nem rohant neki később sem a töröknek, így a harmadik pihenőre 7-3-as előnnyel vonulhatott.

Ferhaton érezni lehetett az egész meccs folyamán, hogy tart 2005 világbajnoki második helyezettjétől, ennek legékesebb példázata volt a negyedik menet, amikor négy pont hátrányban sem lett sokkal aktívabb, a győzelem helyett továbbra sem akart nagy verésbe beleszaladni, Bedák azonban az utolsó percre már kifejezetten élvezte a bokszot, és megérdemelten nyert 12-3-ra.

Bedák sikerével egyben eldőlt, hogy Magyarországot öt ökölvívó képviseli az augusztusi olimpián. A kispesti bokszoló mellett Kalucza Norbert (51 kg), Varga Miklós (60), Káté Gyula (64) és Szellő Imre (81) utazhat a kínai fővárosba.

Az athéni tornán hét magyar volt érdekelt, de végül csak Bedáknak sikerült a kvótaszerzés. A 2005-ös világbajnokság ezüstérmesének teljesítménye hasonlít a 2000-ben olimpiai bronzérmet szerző Erdei Zsoltéra, aki szintén az utolsó tornán kvalifikálta magát.

Szakértők szerint Bedák is esélyes lehet az éremre, igaz, ehhez nem ártana egy, a mostanihoz hasonló sorsolás. A többi magyar sajnos búcsúzott. A legtöbbjük jobb rivális ellen maradt alul, Kurtucz Csaba sérülés, Szili István bírói csalás miatt esett ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!