Szögletes bunyóval nyert tizedszer Erdei

2008.04.26. 23:41
Erdei Zsolt tizedszer is megvédte világbajnoki címét, ezzel továbbra is veretlen még a profi félnehézsúlyúak között. A magyar öklöző huszonkilencedszer nyert, most is egyhangú pontozással, de egy újabb sótlan meccsen van túl. Németesen, precízen bokszolt, a megelőző balegyenesei ültek, de száraz és egysíkú, küzdelem, agresszivitás nélküli bunyót mutatott be.

A WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú magyar világbajnoka, Erdei Zsolt legutóbbi címvédéséhez hasonlóan ezúttal is Drezdában bokszolt. Akkor Tito Mendoza ellen egy nagy ütésbe belenézett, de ennek ellenére végig uralta a meccset, igaz nem látványos csatában, hanem megelőző ütéseivel.

Pár ütés törte meg az unalmat

Az amerikai DeAndrey Abron ellen hasonló meccs várt rá, hiszen hasonló képességű volt az újabb kihívó is, akit ugyan éppencsak az ötvenbe helyezett a legelismertebb szaklap, az Universum mégis elérte, hogy a WBO ranglistáján a negyedik helyre repítsék előre. Abron harmincöt éves, de csak négy éve profi, tizenöt győztes meccse mellett egyszer veszített.

Abron hatalmas lufttal kezdte a meccset, a hibátlan mérlegű Erdei fél perc elteltével válaszolt, saját tengelye körül megfordult, akkora homályt ütött. Utána viszont kellőképpen megtalálta az ütőtávot, a megelőző balegyenesek most is találtak, a tizenhárom centivel magasabb amerikai ütései csak párszor érték el a fejét.

Az ötödik menetig unalmas meccset láttunk, akkor Abron úgy tett, mintha rohamozni kezdene, de komoly veszélyt nem okozott, Erdei viszont használta párszor a jobb kezét. Talán először a meccsen, ami sokat elárul agresszivitásáról. A hatodik menet teljes unalmát is egy bal illetve egy jobbegyenes törte meg.

Meglepő harcmodor

A nyolcadik menetben Erdeinek voltak jó felütései, mintha be is húzott volna riválisának egy olyat, amelyik érezhetően megfogta. A nagy roham azonban elmaradt, meg sem fordult a magyar fejében, hogy nekimenjen. A folytatásban sem változott a meccs képe, Erdei továbbra is tökéletesen megelőzte egyre fáradó ellenfelét, de improvizatív ütéskombinációkat nem láthattunk tőle, csak a szokásos - általában pontos - egyeneseket.

A tizenkettedik menetben Erdei közel állt ahhoz, néhány jól sikerült ütés után, hogy esetleg kiüsse riválisát, de nem kockáztatott, inkább visszahőkölt, amikor esélye lett volna, hogy padlóra küldje. Harcmodora kisebb meglepetést okozott, bár ha azt vesszük, hogy már a meccs előtt kijelentette: tizenkét menetre készül, akkor valószínűleg senkit sem ért váratlanul, hogy egy szerény képességű versenyzőt nem tudott közönségszórakoztató bunyóval megverni. Technikailag tökéletes volt, amit tett, de ezzel a produkcióval nem került egy rangos meccshez közelebb.

Abronnak eleredt ugyan az orra vére, és a meccs közben gyakorta nem találta az ütőtávot, de könnyen kibírta a verést, talán még örült is neki, hogy ennyivel megúszta, rosszabbra számított. Fel sem emelte a kezét az eredményhirdetés után, valamennyi pontozó 119:109 arányban látta jobbnak a magyart.

Ide nekem az oroszlánt is

Erdei az RTL Klubnak nyilatkozva elismerte, spórolt az energiájával. "Minek kellett volna többet kiadnom magamból? Minek kellett volna ennél többet csinálnom? Elég nagyokat ütött, éreztem a kezemen, kesztyűmön, ezért nem akartam belemenni adok-kapokba. Őszintén mondom, nem érdekelt, hogy tetszik-e a nézőknek, amit csinálok, vagy sem, mert ennél nem kellett többet kiadnom magamból." Tavaly júniusban, budapesti címvédésén is elismerte, vállalhatott volna nagyobb rizikót is, de nem akart.

"Higgyék el, nem rajtam múlik, hogy ilyen ellenfelekkel kell bunyóznom. Ide nekem az oroszlánt is, én nem bújok el senki elől, megyek idegenbe is, nem érdekel" - összegzett, majd utalt arra is, hogy minden a klubján, az Universumon múlik.