Balzsay világbajnoki övért bokszolhat

2008.07.16. 15:36 Módosítva: 2008.07.16. 15:46
A profik között eddig veretlen Balzsay Károly még az idén világbajnoki címért bokszolhat. Ellenfele a szintén hibátlan mérlegű, 25 esztendős kanadai Jean Pascal lesz. A tét a WBO gazdátlan trónja.

Balzsay Károly július elején a hallei profi ökölvívógálán a Boksz Világszervezet (WBO) nagyközépsúlyú interkontinentális bajnoki címéért rendezett találkozón kiütéssel győzött az argentin José Alberto Clavero ellen, ezzel megvédte címét.

Balzsay Károly KO-val győzött a brazil Jose Hilton Dos Santos ellen
Balzsay Károly KO-val győzött a brazil Jose Hilton Dos Santos ellen

A magyar bokszoló eddig hibátlan mérleggel, tizenkilenc győzelemmel rendelkezik a profik között, így nem meglepő, hogy vezeti a WBO világranglistáját, és kötelező kihívói státuszba lépett a Boksz Világszervezetnél.

Már a közelmúltban elkezdődtek a tárgyalások egy esetleges világbajnoki címmeccsről, amely még az idén valósággá válhat. Balzsay legközelebb a Boksz Világszervezet nagyközépsúlyú világbajnoki címéért léphet szorítóba a kanadai Jean Pascal ellen.

A kategória trónja azután üresedett meg, hogy Joe Calzaghe lemondott róla. Így a WBO ranglistájának első (Balzsay) és második (Pascal) öklözője küzdhet az övért.

A szervezet a versenytárgyalás dátumát és helyét is kiírta: arra jövő kedden, a Puerto Ricó-i San Juanban kerül sor a két bokszoló klubja között. Amelyik istálló vagy promóter a nagyobb összeget ajánlja, az rendezheti az összecsapást.

A monokli.com internetes szaklap közlése szerint a minimális felajánlási összeg 300 ezer dollár, amely a küzdelem nyereményalapját képezi. A mérkőzést a versenytárgyalást követő 45-90 napon belül meg kell rendezni. A tárgyalás elmaradhat, ha a felek meg tudnak egymással egyezni, vagy keddig közel kerülnek hozzá.

Ez azt jelenti, hogy az interkontinentális bajnoki címet birtokló magyar öklöző (19 győzelem, 0 vereség) október 31-ig megvívja első világbajnoki címmérkőzését.

Pascal magyar riválisához hasonlóan veretlen, eddig 21 meccset vívott, valamennyit az Egyesült Államokban vagy Kanadában. Európában még nem lépett ringbe. A 25 esztendős ellenfél 21 meccséből 14-et nyert kiütéssel, de igazán nagy névvel Balzsayhoz hasonlóan még nem találkozott.