Calzaghe padlózott, majd felőrölte Jones-t

2008.11.09. 12:14 Módosítva: 2015.05.21. 03:14
Világbajnoki cím kockáztatása nélkül verekedett össze az ökölvívás két emblematikus alakja: Roy Jones és Joe Calzaghe. Jones négy súlycsoportban is világbajnok volt, még a nehézsúlyban is érvényesült. Calzaghe pedig eddig mindenkit felőrölt, veretlenül várta a meccset. Hibátlan mérlegét meg is őrizte, pedig majdnem kiütötték.

Telt ház, több mint húszezer néző várta a New York-i Madison Square Gardenben, hogy a félnehézsúlyba fellépő, világbajnoki címeit hátrahagyó Joe Calzaghe mire megy a kategória egyik legnagyobb egyéniségével, Roy Jones-szal, akinek az utóbbi években már kissé megkopott a gyorsasága.

Calzaghe áprilisban ugyancsak a súlycsoport egyik legendás alakját, Bernard Hopkinst verte, hideg fejre még beszedett egy ütést, és padlóra került, de utána szokásos, sokat ütő stílusában felőrölte riválisa ellenállását.

Előre fogadni lehetett rá, hogy ezúttal is rengeteget fog ütni - lehet, ezret is indít a tizenkét menet alatt -, és az dönti el a meccset, hogy ezeket miként állja Jones, illetve nagy és erős megelőző ütései célba találnak-e.

Az első menetben úgy látszott, az előre megírt forgatókönyvek rögtön felborulnak, mert Jones egy kiváló és villámgyors jobbos ütéssel padlóra küldte Calzaghet.

A walesi ekkor egyértelműen a túlélésre játszott, nem is volt más esélye. Jones régi önmagát idézte, uralta a ringet, élvezte a meccset.

"Nagy megtiszteltetés volt Roy Jones-szal ringbe szállni, nem láttam az ütését, ezért kerültem padlóra. Életemben negyedszer. Utána azonban bebizonyítottam, mitől vagyok nagy bajnok, erőt merítettem, és még erősebb lettem, mint azelőtt, mikor padlót fogtam" - jelentette ki a tavalyi legjobb brit sportoló a sajtótájékoztatón.

A harmadik menetben magához tért Calzaghe - Jones a gongszó előtt a nézők felé nyújtotta a nyelvét, mutatva, hogy megviselte a három perc -, és onnantól konokul és megtörhetetlenül ment előre, és elkezdte a meccs irányítását.

A hetedikben balegyenessel nagyon eltalálta Jones-t, akinek felszakadt a szemhéja, ezt meg is vizsgálta az orvos a kilencedik menetben, de engedte a folytatást.

A hátralévő háromban sem változott a mérkőzés képe, Calzaghe számtalanul indította ütéseit, kombinációi nagyon veszélyesek voltak, Jones ezeket állta, de esélye sem volt arra, hogy megfékezze riválisát.

A pontozóknak nem volt nehéz dolga, mert a harmadik menettől érzékelhető volt a walesi átütő fölénye. Calzaghe így nyerte meg negyvenhatodik meccsét, és megőrizte hibátlan mérlegét. Korábban azt mondta, ez lesz az utolsó meccse, de most nem nyilatkozott erről egyértelműen.

Összesen 985 ütést indított, ennek 35 százaléka talált. Jones-nál ez az arány 33 százalék volt, és ő csak 475-ször próbálkozott.

Jones ötvenkettedik meccsén ötödször veszített, kopását jól jelzi, hogy a negyvenhatodik találkozója után kapott ki négyszer - Tarver és Johnson is kiütötte -, addig pedig mindössze egyszer.