Vajon miért léptették le Káté Gyulát?

2008.11.16. 15:17 Módosítva: 2008.11.17. 16:30
Az ökölvívó-Európa-bajnokság 64 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében leléptetett Káté Gyula ügyében csak abban értenek egyet a magyar küldöttség tagjai, hogy az első szünetet meg kellett volna várnia a mérkőzésvezetőnek. A kapitány szerint jogos, az orvos szerint példátlan, az elnök szerint szerencsétlen döntés volt a leléptetés.

A liverpooli ökölvívó-Európa-bajnokságon egyedüli magyarként döntőbe jutott Káté Gyula furcsa körülmények között veszítette el a 64 kilogrammosok fináléját. A döntőig vezető úton magabiztosan, remekül öklözve győzte le riválisait, és az örmény Eduard Hambarcumjan ellen is jól kezdett, de a mérkőzésvezető alig másfél perc elteltével félbeszakította a mérkőzést a magyar versenyző sérülése miatt.

A horvát ringorvos megvizsgálta Kátét, majd jelezte, nem járul hozzá, hogy a magyar csapat kapitánya folytassa a küzdelmet. Sérülése miatt leléptették, az örmény lett az Európa-bajnok, pedig Káté késznek érezte magát a folytatásra, a döntő utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott, meg sem ütötte ellenfele, csak egy összekapszkodásnál lefejelte.

A magyar küldöttség megosztott a döntőt illetően. Balzsay Károly szövetségi kapitány szerint fájó, de jogos volt Káté leléptetése. "Sajnos nem volt mit tenni. Gyulának elég csúnyán felszakadt a jobb szeme, és még nagyon a mérkőzés elején voltunk. Talán azért a szünetet megvárhatta volna az orvos – nyilatkozta az MTI-nek a szakvezető. –

Persze nagyon fáj mindenkinek, hiszen már vezetett, amikor megsérült, és szerintem biztosan legyőzte volna örmény riválisát, aki korábban minden meccsén az elején szerzett nagy előnyt, és a végére elfáradt. Kár érte, de összességében elégedett vagyok a fiúkkal, az egy ezüst- és három bronzérem gyönyörű" – mondta a kapitány, aki két érem megszerzéséhez kötötte lejáró mandátumának meghosszabbítási pályázatát.

A kapitány hozzátette, a leléptetés után közvetlenül ő, Káté, illetve szinte mindenki a magyar táborból máshogy látta az esetet, és kissé felháborodott az orvos döntése miatt, de higgadtabban nézve az MTK versenyzőjének sérülését, érthetőnek tűnt a szakember lépése.

Jákó Péter, a magyar csapat orvosa, aki hosszú éveken át az AIBA orvosi bizottságának elnöki tisztét töltötte be, röviddel a meccs után kissé máskép értékelt: "33 másodperc volt hátra az első menetből, mindenképpen tovább engedtem volna a küzdelmet, hiszen semmiféle maradandó károsodás nem érhette volna Kátét. A szünetben mód lett volna a kezelésre, talán összehúzzák a sebszéleket, de ha nem, és súlyosbodik a sérülés, akkor még a második menetben meg lehetett volna állítani a küzdelmet. Eb-döntőt másfél perc után berekeszteni szinte példátlan döntés."

kate gyula

"Nagyon peches meccs volt. A horvát orvos meg sem nézte rendesen Gyuszit, ennek ellenére nem mondom, hogy rosszul döntött – mondta vasárnap Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke. – Általában ilyenkor végig szokták engedni a menetet, ám most nem így történt."

A balszerencsés döntő ellenére a magyar csapat nagyszerűen szerepelt Liverpoolban: Káté Gyula ezüstérme mellett Ungvári István (48 kg), Varga Miklós (60 kg) és Darmos József (91 kg) bronzot szerzett, Bacskai Balázs (69 kg) és Szili István (75 kg) a negyeddöntőben kapott ki. Egy ezüst és három bronzérmével a magyar küldöttség 6. helyen végzett az Eb éremtáblázatán.