Pacquaio felaprította Oscar De La Hoyát

2008.12.07. 13:33 Módosítva: 2008.12.08. 17:33
Közép-európai idő szerint vasárnap hajnal óta a Fülöp-szigeteki Manny Pacquaio a világ legjobb profi ökölvívója. Nem azért, mert hozta az Oscar De La Hoya elleni meccset, hanem azért, ahogyan elintézte az amerikait. A Golden Boynak becézett De La Hoyának esélye sem volt.

A Pacquio-De La Hoyát váltósúlyban rendezték, ehhez a Fülöp-szigetekinek több súlycsoportnyit kellett híznia, az amerikainak pedig fogynia volt muszáj keveset. Ebből is adódóan sokan arra számítottak, Pacquaiónak nagyon nehéz dolga lesz az alapjában véve sokkal erősebbnek gondolt DLH-val szemben. Akik így gondolták, hatalmasat tévedtek. Nem azért mondjuk, mert értünk hozzá, de mégis: mi azt írtuk, a zseniális De La Hoya a még zseniálisabb Pacquaióval csap össze Las Vegasban, és igazunk lett, amikor utóbbit sejtettük valamivel esélyesebbnek.

Az eredetileg légsúlyból indult versenyző - abban a kategóriában szerezte első világbajnoki övét, majd még négyet hozzátett, a mostani meccs nem címért ment - hiába látszott kevésbé masszívnak, mint ellenfele, egyszerűen felőrölte. Más megközelítésben: véresre verte. Pacquaio akkor és annyiszor találta el De La Hoyát, amikor és ahányszor akarta. Az első menetektől kezdődően benne volt a meccsben a kiütés, ami végül nem következett be, de csak azért nem, mert a feldagadt fejű amerikai a nyolcadik menet után nem jött ki a folytatásra. Nem lett volna értelme: a Fülöp-szigeteki minden tekintetben összehasonlíthatatlanul jobb volt.

Oscar De La Hoyát ilyen tisztán még nem nyírták ki. 1992 óta tartó profi pályafutása során eddig 44-szer bokszolt, 39-szer nyert és 5-ször veszített. Ezek a vereségek 1999 óta következtek be, mindannyiszor kivételes képességű, zseniális ökölvívókkal szemben. Kétszer verte meg Shane Mosley, de egyszer sem meggyőzően. Megosztott pontozással kapott ki Felix Trinidadtól és attól a szuperzseniális Floyd Mayweathertől, akiről mindjárt még lesz szó. Az időközben a félnehézsúlyig jutott Bernard Hopkins volt az egyetlen, aki kiütötte, de ő sem volt ekkora fölényben, mint most Pacquaio. De La Hoya többször fontolgatta, hogy visszavonul, övé az egyik legpörgősebb istálló, a Golden Boy Promotions, megtehette volna. Nem tette, lehet, hogy vasárnap hajnalban megbánta.

De a történet most sokkal inkább Manny Pacquaióról szól. Az értő közvélemény eddig úgy tartotta, a 2000-es évek első évtizedének súlycsoportoktól függetlenül legnagyobb bokszolója az imént említett Floyd Mayweather Jr. Ezt a megközelítést most kicsit újra kell értékelni.

Pacquaio 1978 decemberében született, és 1995-ben, 16 évesen már profi volt, amatőrben nem is próbálkozott. Alig egy éve bokszolt, amikor először kiütötték, négy éve, amikor másodszor. Még egy veresége volt, 2005 márciusában szoros mérkőzésen kikapott Erik Moralestől. Viszont 48-at nyert, abból 36-ot K. O.-val. Első vb-övét légsúlyban gyűjtötte be 1997-ben, egy ismeretlen szervezetnél, 98 decemberében már a WBC-nél volt bajnok. Ezt a címet még elvette tőle 99-ben Medgoen Singsurat, utána azonban, két döntetlenről eltekintve, tarolt.

Kiütéssel állította meg többek közt Marco Barrerát, Kovács Kokó István egykori súlycsoportjának legnagyobb alakját - az embert, aki elintézte Naseem Hamedet -, kőkeményen visszavágott Moralesnek, kétszer is, legyőzte Oscar Lariost, Jorge Solist, Juan Manuel Marquezt, David Diazt. És Barrerát is még egyszer, rettenetesen simán.

Most az a kérdés, mi jöhet még ezután. A híresen nagy verekedő brit Ricky Hatton előre jelezte, szívesen összecsapna Pacquaióval. Bizonyára ez is érdekes meccs lenne, de szóba jöhet még egy párosítás, amely jobban megmozgatná a világot, mint a Lewis-Klicsko visszavágó.

Ez pedig a Floyd Mayweather Jr.-Manny Pacqauio csata. Mayweather néhány hónappal ezelőtt Hattont ütötte ki, majd fiatal kora ellenére - még csak 30 éves - egyből bejelentette, befejezi pályafutását. Az amerikai 39 meccséből 39-et nyert, úgy, hogy mindenkivel megküzdött, aki számít. Pacquaióval nem, a Fülöp-szigeteki akkor még kategóriákkal lejjebb bokszolt. Nem okozna nagyon nagy meglepetést, ha ezek után Mayweather meggondolná magát.