Valujev világbajnok, de nem érdemli meg

2008.12.21. 09:41 Módosítva: 2008.12.21. 10:02
Szinte teljes egyetértésben állítja minden hozzáértő: Nyikolaj Valujev, az orosz nehézsúlyú ökölvívó csak a pontozóknak köszönheti, hogy megvédhette WBA-világbajnoki övét. Evander Holyfield, a 46 éves kihívó jobb volt nála, de nem nyerhetett a svájci Sauerland-gálán.

Nyikolaj Valujev jobb, mint valaha, állította az Evander Holyfield elleni összecsapás előtt az orosz edzője, ebből azonban semmi sem látszott a szombat esti zürichi gálán. Pedig a Sauerlandnak, az Universumhoz hasonló stratégiával dolgozó másik nagy német istállónak a WBA szervezettel együttműködve sikerült olyan ellenfelet szerveznie, akinek legyőzése elvben nem jelenthetett volna gondot. Evander Holyfield ugyanis hiába volt 10-15 évvel ezelőtt a profi nehézsúly legnagyobb alakja, hiába győzte le többször Mike Tysont és hozta döntetlenre a Lennox Lewis elleni csatáját, ma már 46 éves, és túl van jó néhány kemény vereségen.

Ezzel együtt a sokkal kisebb és idősebb amerikai agilisabban és a frissebben mozgott a ringben, szinte végig irányította a mérkőzést a lassú és darabos Valujevvel szemben. Bár a hosszú kezű óriás néhány menetet elvitt, voltak percek, amikor sikerült távol tartania magától az öreget, senki számára sem lehetett kétséges, hogy a vb-öv birtokosa pályafutása során másodszor is elbukik. (Először az üzbég Ruszlan Csagajevtől kapott ki 2007 áprilisában, csak megosztott pontozással, pedig az is sima meccs volt.) A pontozók azonban másképpen látták: ketten Valujevet hozták ki győztesnek, egyikük összességében döntetlenre adta a meneteket, így megosztott pontozásos címvédést kellett elkönyvelni.

A történtek után általános a felháborodás. A Profiboksz.hu írása alatt kommentező szakértők között például szinte senki sincs, aki ne Evander Holyfieldet látta volna győztesnek. Egy érdekesség: éjjel, a meccs után nem sokkal a WBA Wiipedia-oldalán az aktuális világbajnokok listáján Valujev nevét lecserélték Holyfieldére, igaz, ezt azóta visszajavították.

Holyfield egyelőre nem tiltakozott vehemensen, pedig az abszolút történelmi rekord lehetőségét vették el tőle. Ha nyer, nemcsak a legidősebb nehézsúlyú világbajnok lehetett volna - megelőzve George Foremant -, hanem az első ötszörös győztes is. Azt azért elmondta: "Én másképpen láttam a meccset, mint a pontozók, de egyáltalán nem vagyok elégedetlen. Valujev nehéz ellenfél, akinél a hatalmas termet a meghatározó tényező, de jól is bokszol, és ez együtt gondot okozott nekem. Most hazamegyek, ellazulok, élvezni fogom a karácsonyt, és átgondolom a jövőmet. Úgy gondolom, ma keményen harcoltam, és a célom változatlan: továbbra is én akarok lenni a nehézsúly vitathatatlan világbajnoka."

Ami pedig Valujevet illeti: az orosz ismét bebizonyította, hogy nem jó bokszoló. Ez már sorozatban a hatodik olyan mérkőzése volt, amelyet nem tudott idő előtt befejezni. Utoljára Monte Barrettet ütötte ki 2006 őszén, és azóta csupán egy olyan csata volt, amikor vitathatatlanul jobban bokszolt ellenfelénél: a korábban Lamon Brewstert elintéző Szergej Ljahovicsot nagyon simán győzte el ez év februárjában.

A Holyfield-meccs viszont azok közé illeszkedik, amikor mindenki ellenfelét látta jobbnak, a bírókat kivéve: le kellett volna győzni őt Larry Donaldnak 2005 októberében, John Ruiznak 2005 decemberében, Evander Holyfieldnek 2008 decemberében, de a 2008. augusztusi Ruiz-visszavágó megítélése is kérdéses.

Ami a továbbiakat illeti: valószínű, hogy egy újabb Valujev-Csagajev mérkőzés következik, amelynek végkimenetele csak a szervezetek startégiája miatt lehet kérdéses. Az egyértelmű, hogy Csagajev a különb ökölvívó, de amennyiben az a cél, hogy az orosz megmérkőzzön valamelyik Klicskóval, akkor bármi lehetséges. Mármint addig, míg egy Klicsko-meccs nem jön össze. Az ukránokkal szemben ugyanis semmilyen pontozó nem segíthetne Valujeven. És az tényleg látványos lenne, ahogyan az amúgy jobb sorsra érdemes szörnyeteg összerogy. Nem kizárt, hogy a mérkőzésszervezőknek pontosan ez a hosszú távú célja.