Erdei: Láttad, mekkora pofont kaptam?

2009.01.16. 14:22
Erdei Zsolt és Balzsay Károly még nem tudja, legközelebb kivel és hol bokszol, de egyre valószínűbb, hogy lesz budapesti gála.

„Karcsi, láttad ezt? Hú, mekkora pofont kaptam! Erre emlékszem is, a negyedik menet végén kicsit megfogott. Még szerencse, hogy azért néha én is eltaláltam” – mondta Erdei Zsolt még a sajtótájékoztató előtt, amelyet a Box utca étteremben tartottak, és klubtársa, Balzsay Károly is részt vett.

A két bokszoló közül Erdei félnehézsúlyban megvédte, Balzsay nagyközépsúlyban megszerezte a Boksz Világszervezet (WBO) világbajnoki címét a múlt heti magdeburgi gálán.

Erdei mondatai annak szóltak, hogy még nem látta a Barasjan elleni találkozója felvételeit, és a tájékoztató előtt éppen ez ment. „Baromi erős volt az ukrán, én viszont nem akartam szaladgálni, mert korábbi betegségeim miatt nem voltam a legjobb erőben” – mondta a harmincadik profi meccse után is veretlen Erdei.

A világbajnoki címet öt éve birtokló magyar bokszoló elmondta, jelenleg nem a legideálisabb a viszonya klubjával, az Universummal, nem tartozik a vezetők kedvencei közé. Ezzel magyarázza, hogy semmilyen komolyabb visszajelzést nem kapott győzelme után, és azt sem tudja, legközelebb mikor és ki ellen kell ringbe lépnie.

„Amikor láttam, hogy Barasjan nehezebb a megengedettnél, úgy voltam vele, két óra alatt leadja. Aztán kiderült, hogy mégsem. Akkor sem estem kétségbe – bár elég titokzatos volt az egész –, mert tudtam, mindenképp le kell őt győznöm”.

Erdei számára azért volt fontos a siker, mert bár a világbajnoki címet mindenképp megtarthatta volna, vereség esetén 90 napon belül mégis meg kellett volna védenie a világbajnoki övét. (Ennek nem örült volna, mint elmondta, a szervezete az évi két címvédésre van beállva.) Ugyanakkor érthetetlennek tartja, hogy Barasjan nem tudta hozni a súlyát, hiszen már hetekkel korábban ott tartott, ahol a mérlegelésnél.

Balzsay elmondta, ellenfele, az orosz Inkin úgy ment előre, hogy többször alig tudott a lábán maradni, ezért tartja értékesnek győzelmét. Miután címvédőtől szerezte meg az övet, következő két meccsén választott ellenfél ellen bokszolhat, és legközelebb akár áprilisban ringbe léphet.

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy augusztus 22-én Budapesten léphet kötelek közé WBO két magyar világbajnoka. A sajtótájékoztatóján Kovács István, a WBO alelnöke elmondta: a német ZDF televízió már december végén megkereste őket, jelezve, hogy augusztus 22-én szeretne egy gálát Magyarországon.

A címvédésekre kiváló lenne az augusztusi időpont, amikor a WBO Budapesten tartja szokásos éves kongresszusát. Kovács elmondta, erre a szervezet aktuális világbajnokain kívül számos világnagyság (Joe Calzaghe, Lennox Lewis vagy akár Don King) érkezése is elképzelhető.