Pacquiao majdnem megölte Hattont

2009.05.03. 08:27 Módosítva: 2009.05.03. 12:20
Két menetig sem bírta az angol Ricky Hatton a Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao rohamait, aki már az első menetben kétszer leütötte, a másodikban pedig egy hatalmas balkezessel végleg leterítette Las Vegasban. A 31 éves Pacquaio a világ legjobbja, Mayweather lehet csak rá veszélyes.

A Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao megint valami olyan félelmetes bokszot mutatott Las Vegasban, ami után joggal lehet rá azt mondani: súlycsoportoktól függetlenül ő a világ legjobb ökölvívója. Ezt a jelzőt már decemberben kivívta, amikor de la Hoyát aprította fel.

Magyar idő szerint vasárnapra virradóra Ricky Hattonnal ütközött meg, aki a kisváltósúly egyik legjobbja, és mindössze egyszer kapott ki, 2007. decemberében, igaz akkor Floyd Mayweather verte meg.

A tét másodsorban az IBO világbajnoki öve volt, de ennek a meccsnek dollármilliós pénzdíja és a presztízsértéke sokkal jelentősebb. (Pacquiao 12 milliót, a vesztes nyolcat kapott.)

Hatton nagyon bizonygatta, pontosan tudja, miként lehet megverni Pacquiaót, sokkolni szerette volna megelőző ütéseivel, de erre esélyt sem hagyott ellenfele.

Egyszerűen letaglózta őt Pacquiao, már az első menetben kétszer padlóra küldte őt. Először egy roppant megelőző jobb horoggal, majd egy roham végén ballal.

Az összetört - eddig keménységéről híres - Hatton még nagy nehezen kihúzta az első menetet, és sokáig úgy látszott, semmi baja a másodikban. A harmadik percre viszont elfáradt, és egy hatalmas balost kapott az állára, miután elterült, talán még az eszméletét is elveszítette.

Az angol legalább egy percet feküdt a földön, utána megfordulhatott a fejében, hol rontotta el. Tizenkét éves profi karrierje alatt ilyen gyorsan még nem végezték ki.

“Bárkivel kiállok, ezt majd a promótereim elintézik. Én csak egy harcos vagyok, teszem a dolgom, edzek, tartom a formám, hogy mindig száz százalékos legyek” - mondta a BBC-nek a meccs után Pacquaio, aki különösebben nem ünnepeltette magát.

Pillanatnyilag még korai is lenne arról beszélni, kivel mérkőzhetne, de a korábban visszavonulását bejelentő Mayweather ideális ellenfélnek látszik. Annál is inkább, mert leszólta a múltkor a Fülöp-szigeteki klasszist. Igaz megjósolta, hogy Hatton nem lesz ellenfele, mert ő már előzőleg mindent kivert belőle.

Pacquaio 1978. decemberében született, és 1995-ben, 16 évesen már profi volt, amatőrben nem is próbálkozott. Alig egy éve bokszolt, amikor először kiütötték, négy éve, amikor másodszor. Még egy veresége volt, 2005 márciusában szoros mérkőzésen kikapott Erik Moralestől.

Viszont 49-et nyert, abból 37-et K. O.-val. Első vb-övét légsúlyban gyűjtötte be 1997-ben, egy ismeretlen szervezetnél, 98 decemberében már a WBC-nél volt bajnok. Ezt a címet még elvette tőle 99-ben Medgoen Singsurat, utána azonban, két döntetlenről eltekintve, tarolt.

Kiütéssel állította meg többek közt Marco Barrerát, Kovács Kokó István egykori súlycsoportjának legnagyobb alakját - az embert, aki elintézte Naseem Hamedet -, kőkeményen visszavágott Moralesnek, kétszer is, legyőzte Oscar Lariost, Jorge Solist, Juan Manuel Marquezt, David Diazt. És Barrerát is még egyszer, rettenetesen simán.

Úgy látszik, most van karrierje csúcsán, gyorsasága, ereje elképesztő, és állóképessége is, bár ezt most nem kellett megmutatnia.