Erdei a leginkább semmibe vett világbajnok

2009.05.11. 18:52
A WBO félnehézsúlyú világbajnoka, Erdei Zsolt bejelentette a köztévében: harmadannyi pénzért is hajlandó lett volna újra megütközni az argentin Garayval, de riválisa horrorösszeget kért az Universumtól. „Erdei a legkevésbé tisztelt világbajnok” – mondta róla az HBO kommentátora, Jim Lampley.

Már 2007-ben írtunk arról, mi hiányzik a félnehézsúlyú világbajnok Erdei Zsoltból, hogy igazi világsztár legyen. Akkor senki sem gondolhatta komolyan: két év alatt mindössze három címvédő meccse lesz – Tito Mendoza, DeAndrea Abron, Jurij Barasjan -, és egyetlen nagy névvel sem mérheti össze erejét.

Pillanatnyilag úgy látszik, 2010-ig szóló szerződését kihúzza úgy a német Universumnál, hogy veretlen világbajnokként egyszer sem találkozik olyan öklözővel, akivel emlékezetes, látványos meccset vívhatna.

Röviden összefoglalva két okra vezethető mindez vissza: Erdei tanári és nem verekedő stílusa, valamint az Universum kockázatkerülő magatartása, amiért nem akar áldozni a magyarra. Ördögi kör, a németek elsősorban azért nem akarnak eurómilliókat feltenni, mert nem bíznak a nagy nézettségben.

Erdei teljesítménye, mérlege már Amerikában is beszédtéma. „Itt van Erdei Zsolt, aki egészen hosszú ideje őrzi a címét. 30-0-ás rekordjával a sport történetében valószínűleg ő a legkevésbé tisztelt és a leginkább semmibe vett hosszú ideje veretlen világbajnok”- mondta róla az HBO szakkommentárora, Jim Lampley, miközben a szintén félnehézsúlyú Chad Dawson-Antonio Tarver meccset közvetítette. (Dawson pontozással nyert.)

„A WBO világbajnoka teljesen ismeretlen az Egyesült Államokban, bár a Ring Magazine több mint öt éve a legjobb tíz bokszoló között tartja nyilván, ha megjelent volna az említett Dawson-Tarver gálán, valószínűleg anélkül kellett volna végigsétálnia a Hard Rock Hotelben, hogy bárki is autogramot kért volna tőle. Szomorú, hogy mindezt elérheti valaki anélkül, hogy találkozna például Dawsonnal, Tarverrel, Calzaghéval vagy Bernard Hopkinsszal, de ilyen a boksz” – idézi Lampleyt a profiboksz.hu.

Az amatőrök közt világbajnok 34 éves Erdei már volt Amerikában, de akkor, 2001-2002-ben még csak ismerkedni vitték, mély nyomokat nem hagyott senkiben.

Erdeiben a német tévétársaságok egyértelműen Dariusz Michalczewski utódát látták, de nézettségben messze elmaradt tőle, a lengyel származású bajnok ötmillió fölé tornászta a fontos számokat. Erdei ettől jelentősen elmaradt, 3,56 millió volt tavaly áprilisban az Abron elleni meccs nézettsége, Sahnoune kiütésekor közelítette a négymilliót. (Michalczewski sem bokszolt soha Amerikában, de ő a német piacon nagyon keresett volt.)

A Bild már akkor feltette a kérdést, mit akar Erdei Amerikában? A lap kifejtette, százmillió forintért ne óvatoskodjon. Alvó harcos minősítést kapott, és megjegyezték: az ilyen gyenge ellenfelekkel szemben szívesen látna többet mindenki, és nemcsak az amerikai főnökök.

D  FO20090118006

A címvédő bajnok ugyanakkor némileg érthetetlen nyilatkozatot tett a meccs után. „Minek kellett volna többet kiadnom magamból? Minek kellett volna ennél többet csinálnom? Elég nagyokat ütött, éreztem a kezemen, kesztyűmön, ezért nem akartam belemenni adok-kapokba. Őszintén mondom, nem érdekelt, hogy tetszik-e a nézőknek, amit csinálok, vagy sem, mert ennél nem kellett többet kiadnom magamból.”

Mentségére hozzátette, nem rajta múlik, hogy ilyen ellefelekkel találkozik, de úgy gondolkodik, hogy a nagyok ellen akar kiadni mindent magából, oda neki az oroszlánt is. A nagyok viszont nagy pénzbe kerülnek, az Universum pedig függ az eseményt közvetítő tévécsatornától, ilyen nézettség után nehéz nagy pénzt kérni. A ZDF épp most válik meg a jogoktól, de állítólag a német RTL-t érdekelné a boksz.

Erdei szerződésében benne van, hogy meccsről mecscre több pénzt kap, már az elején kijelentette: nem megélhetési bunyós akar lenni.

Az Universum azonban alighanem ezt a hozzáállást látva úgy döntött: harmadolja pénzét. Legalábbis a Garay elleni harmadik meccsre már csak a pénzdíja harmadát akarta fizetni. Erdei Az estében vasárnap elismerte, hosszas huzavona után még így is hajlandó lett vállalni a meccset, mert – gyaníthatóan - Budapesten láthatta volna utoljára a közönség.

Ekkor jött azonban Garay, aki olyan magas összeget nevezett meg, ami egycsapásra vállalhatatlan lett az Universumnak, a 3. Erdei-Garayra tehát elég kevés az esély.

„Nagyon minimális az esély, hogy augusztusban Magyarországon bokszolok” – vallotta be a világbajnok. Így aztán jöhet neki szeptemberben Jürgen Brähmer, akit Garay megvert. 2010-ig szóló szerződésével kapcsolatban kiemelte, nem lenne szerencsés, ha felmondaná.

Garay június 20-án bokszol, de nem Erdeivel

Az argentin Hugo Hernan Garay, a Boksz Világszövetség (WBA) félnehézsúlyú világbajnoka június 20-án hazájában mérkőzik legközelebb, a közeljövőben biztosan nem küzd meg Erdei Zsolttal. Garay a WBA-ranglista első 15 helyezettje közül szabadon választott ellenféllel szemben teszi kockára övét.

Az argentin hírügynökség a júniusi meccsel kapcsolatosan hétfőn megemlítette, hogy korábban szó volt egy esetleges Erdei-Garay címegyesítő összecsapásról is, ám a két menedzsment nem tudott megállapodni a feltételekről.