Csagajev hepatitis B-je miatt nincs meccs

2009.05.29. 22:50 Módosítva: 2009.05.29. 22:59
Elmarad szombat este Helsinkiben a kazah Ruszlan Csagajev és az orosz Nyikolaj Valujev nehézsúlyú ökölvívó világbajnoki címmérkőzése, mert Csagajev vértesztje hepatitis B-t mutatott ki.

A profiboksz.hu korábbi értesülése szerint a két sportoló pénteken túlesett a mérlegelésen és a kötelező szabályismertetésen, amikor négy órával később megérkezett a kazah bokszoló pozitív vértesztje, amit két nappal korábban vettek tőle.

A mérkőzést promótáló német Sauerland istálló péntek késő esti közleményében erősítette meg, hogy Csagajev "nem tud teljesen megfelelni a finn szövetség egészségügyi előírásainak”.

„Balszerencse, hogy le kell fújnunk az eseményt, de abszolút elsőbbséget élvez Nyikolaj egészsége, márpedig ez most nem garantált” - fogalmazott Chris Meyer, az esemény főmenedzsere.

„Nagyon akartam ezt az összecsapást, de az adott körülmények között ez nem lehetséges” – nyilatkozta a meccs törlése után Valujev, aki 51 mérkőzésből álló profi karrierje eddigi egyetlen vereségét éppen Csagajevtől szenvedte el.

Bár a hepatitis enyhébb változatáról van szó, nem csak Csagajevék mérkőzését, hanem a teljes, 11 meccses szombat esti programot törölték a helsinki Hartwall Arenában.

Valujev mérkőzésszervezője, a hírhedt amerikai Don King az orosz bokszoló világbajnokká nyilvánítását követeli, erről a WBA igazgatói testületének kell döntést hoznia.

A Csagajevvel dolgozó Universum Box Promotion hivatalos nyilatkozatban tiltakozott az összecsapás törlése miatt. "Nem értjük az egészet. Ruszlan Csagajev készen áll a küzdelemre. A vérképe évek óta ugyanolyan stabil, és a mostani vizsgálat sem mutatott mást. A Német Ökölvívó Szövetség, a WBA és dr. Walter Wagner, a Sauerland gáláin az orvosi felügyeletet rendszeresen ellátó osztrák Boxföderáció képviselője mind biztonságosnak ítélték Csagajev ringbelépését. Minden lehetséges eszközt bevetnek, hogy félreállítsák Ruszlan Csagajevet. Alaposan meg fogjuk vizsgálni a kialakult helyzetet és megtesszük a szükséges lépéseket" - áll az Universum nyilatkozatában.

A két nehézsúlyú 2007 áprilisában küzdött először, akkor Csagajev egyhangú pontozással nyert, elvette Valujevtől a Boksz Világszövetség (WBA) övét.

Tavaly az üzbég sérülés miatt nem tudta vállalni a visszavágót, Valujev az amerikai John Ruizt legyőzve szerezte meg a címet, amit ugyanakkor Csagajevtől sem vettek el, így lehet két világbajnoka a WBA-nak.

Valujev decemberben az amerikai Evander Holyfieldet, Csagajev februárban a Costa Rica-i Carl Davis Drummondot győzte le, így szombati csatájuk döntött volna a WBA egyedüli világbajnokáról.