Nyikolaj Valujev élete meccsére készül

2009.05.29. 11:52 Módosítva: 2009.05.29. 11:52
Az orosz Nyikolaj Valujev eddigi egyetlen legyőzője, az üzbég Ruszlan Csagajev ellen szerezheti vissza a WBA világbajnoki címét. Az összecsapást szombaton, Helsinkiben rendezik.

Szombaton másodszor mérkőzik a WBA nehézsúlyú világbajnoki címéért az üzbég Ruszlan Csagajev és az orosz Nyikolaj Valujev. A két fél 2007-es meccsét egyhangú pontozással nyerte Csagajev, aki győzelmével a sportág történetének első üzbég profi világbajnoka lett. Valujevnek azóta is ez az egyetlen veresége.

Sokak szerint a mehézsúly színvonala alaposan meggyengült, ez a találkozó mégis jelentős érdeklődésre tarthat számot. A két sportoló már tavaly júliusban összecsapott volna, de a korábbi amatőr világbajnok Csagajev sérülés miatt nem vállalhatta a visszavágót.

Valujev decemberben az amerikai Evander Holyfieldet, Csagajev idén februárban a Costa Rica-i Carl Davis Drummondot győzte le – mindketten világbajnoki címmeccsen –, így mostani csatájuk dönt a WBA egyedüli világbajnokának személyéről.

Hogyan lehet két világbajnok?

Csagajev a Costa Rica-i Drummond legyőzésével februárban megvédte a WBA világbajnoki címét, bár a találkozót a 6. menetben az ő szemsérülése miatt kellett beszüntetni. A pontozóknál vezetett, így a szabályok értelmében őt hirdették ki győztesnek. Mellette Valujev is világbajnoknak számít, aki még tavaly szerezte meg Holyfield legyőzésével az övet, mert Csagajev sérülés miatt nem tudott ringbe lépni. A WBA döntése értelmében június végéig kell eldönteni, ki lesz az egyetlen világbajnok.

Valujev – aki két éve elismerte, hogy jobb volt ellenfele – az összecsapást megelőző sajtótájékoztatón elmondta, úgy érzi, sokat fejlődött, és élete legfontosabb összecsapásának nevezte a szombatit.

Csagajev hosszú ideig elnyúló Achilles-ín-sérülés után tért vissza, a Drummond elleni februári meccs előtt több mint egy évet hagyott ki. A Fightnewsnak adott interjújában azt mondta, sérülése alatt megfordult a fejében, befejezi az aktív sportot. Mostanra azonban ismét jó formában érzi magát, és bízik benne, sikerül ismét legyőznie Valujevet.

valujev

Mindkettejüknek külön motivációt jelent, hogy győzelem esetén kihívhatják valamelyik Klicskót, akik a többi nagy szervezet vb-címét védik. Előbb a kötelező kihívóval, az amerikai John Ruizzal kell kiállnia a friss világbajnoknak. (Ruizt korábban mindketten legyőzték, Valujev kétszer is.) Az amerikai szerint ha Csagajev ismét képes lesz annyit mozogni, mint első meccsükön, akkor ismét legyőzheti az oroszt.

Szakemberek szerint sokat számíthat, mennyit bír Csagajev lába, akinek csak akkor van esélye, ha kifárasztja ellenfelét. Sok mozgással kell magát kívül tartani Valujev ütőtávján, és gyors beugrásokkal, kombinációkkal kell megzavarnia a húsz centivel nagyobb óriást.

Magyarországon a Tv6 élőben adja a mérkőzést.