Csak a bátyám verhetne, ha bokszolnánk

2009.06.22. 10:45 Módosítva: 2009.06.22. 10:45
A német sajtót Vlagyimir Klicsko szombat esti remek győzelme után megint az foglalkoztatja, megmérkőzik-e testvérével, a szintén nehézsúlyú Vitalijjal. Ketten eddig négy nagy szervezet vb-övét birtokolják, az ötödikről azt sem tudni, kinél van.

61 ezer nézőt vonzott a Schalke gelsenkircheni stadionjába Vlagyimir Klicsko, a tévék előtt pedig több mint tízmilliónyian követték mérkőzését, fölényes győzelmét az üzbég Ruszlan Csagajev ellen. Ennyien láthatták, hogy Klicsko úgy védi meg mindhárom övét (IBF, WBO, IBO), hogy mindössze egyetlen ütést kapott – azt is a gong után -, és oktatott a ringben. Ennyire jól felkészült talán még egyetlen meccsén sem volt, ha kellett lazán ütött, de rendkívül pontosan, a kettős fedezék közé is simán betalált.

„Ilyen jól bokszolni még sohasem láttam” – jelentette ki Csagajev klubja, az Universum vezetője, Klaus Peter Kohl.

Az ötvenharmadik győzelmét is elérő Klicsko ellenben úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb győzelmére még várni kell, mert ez nem az volt. Hozzátette, még egy nagy szervezet (WBA) övét szeretné begyűjteni, de a bátyjával, Vitalijjal (ő a WBC bajnoka), továbbra sem szeretné összemérni erejét. Ha a WBA még nála lenne – egyelőre nem tudni, ott Valujev-e a bajnok, vagy Csagajev volt az -, akkor a két testvér birtokolná mind az ötöt, amelyiket jegyeznek a sportágban. Ez pedig abszolút példa nélküli.

„Csak a bátyám győzhet le. Mert ő erősebb, mint valaha.” Ezzel lényegében üzent is az őket rendszeresen becsmérlő, cirkálósúlyban nagy karriert befutó David Haye-nek. Ezt a meccset vele kellett volna vívnia, de az angol állítólag megsérült, így Vitalijjal ütközik meg szeptemberben. Haye is rögtön reagált: „ennél szarabbul bokszolni már nem is lehetne.”

Klicsko önironikusan elismerte, tisztán vezetett, ezért nem akarta korábban kiütni ellenfelét, hiszen róla amúgy is köztudott, hogy üvegálla van, könnyen sérül.

Lennox Lewis a testvérharcról úgy gondolja, ha nem mérkőznek meg egymással, akkor mindkettőjükben maradhat egy kis keserűség, melyikük volt a jobb. Édesanyjuk viszont határozottan kérte őket már évekkel ezelőtt, egymás ellen ne öklözzenek. Lewis azt sem tagadta, hogy hatalmas üzlet lenne egy esetleges mérkőzés.

„Gyorsan észrevettük, még amatőr korunkban, mennyire sérülés veszélyes, ha egymás ellen edzünk. Gyorsan be is fejeztük” – mondta a Bildnek a 33 éves Vlagyimir.