István, Vajk
17 °C
34 °C

Olyan volt, mintha egy téglafalat ütnék

2009.11.08. 13:06 Módosítva: 2009-11-08 13:06:15
Valujev legyőzésével a WBA nehézsúlyú világbajnoki övét David Haye védi, a briteknek hat év után van a kategóriában világbajnokuk. Haye a Klicskó-fivéreket akarja, de előbb Ruizzal szemben kell címet védeni.

Szombat éjszaka Nürnbergben a brit David Haye letaszította a WBA nehézsúlyú trónjáról az orosz óriást, Nyikolaj Valujevet. A 12 menet kevés értékelhető pontot, bántóan kevés akciót hozott, de ez legkevésbé sem érdekli Haye-t, aki 2003, Lennox Lewis visszavonulása óta az első brit nehézsúlyú világbajnok.

A meccs csak az utolsó menetben volt izgalmas, Haye egy fejre irányuló kombinációval megfogta a 22 centivel magasabb, 44 kilóval nehezebb Valujevet, aki nekitántorodott a kötélnek. Az angol nekiesett fogni próbáló ellenfelének, a mérkőzésvezető választotta szét őket, indokolatlanul.

„Nagyon nehéz meccs volt, úgy éreztem, mintha egy téglafalat ütnék. A kezem megsérült, eltört a második vagy a harmadik menetben, ezért nem tudtam agresszívebben támadni, de a sikerért muszáj áldozatot hozni. Gyerekkoromban arról álmodoztam, hogy nehézsúlyú világbajnok leszek és most minden az enyém. Vannak, akik kétségbe vonják a tudásomat, de itt vagyok, világbajnok vagyok. Megyek tovább, mindenkit le fogok győzni! 

Gyorsaságom a siker kulcsa, ráadásul erőset ütök. Ha nem bokszolnék, amerikai futballista vagy rögbijátékos lennék. Nem Valujevé a legszórakoztatóbb boksz, de dicsérni kell, nem véletlenül védte az övet.” 

A bírák 114-114, 116-112, 116-112-vel hozták ki Haye-t győztesnek, aki ezzel a cirkálósúly után 3. nehézsúlyú meccsén is világbajnok lett (új mérlege 23 győzelem, 21 KO, egy vereség), Valujev pedig profikarrierje során - 48 győzelme mellett - másodszor kapott ki.

„Olyan volt ez nekem, mintha egy maratonit futnék, erre nem álltam készen – mondta a meccs után az orosz. – Fizikálisan többet kellett volna nyújtanom. Azt hiszem, az utolsó menet volt a döntő, annak is a vége.

hay

Haye már a nehézsúly mindegyik övét akarja, a Klicskó-fivérek elleni meccsekre még várni kell, először a WBA-övet kell megvédeni az amerikai John Ruizzal szemben, aki a szintén szombaton a német Adnan Serint győzte le a hetedik menetben technikai KO-val.