Pacquiao az ökölvívás Bruce Lee-je

2009.11.14. 13:27 Módosítva: 2009.11.14. 13:27
Magyar idő szerint szombat éjjel Las Vegasban rendezik az év egyik csúcsmeccsének beharangozott Manny Pacquiao-Miguel Cotto bokszmeccset. Méretbeli különbség szinte alig van köztük, szakemberek szerint a boksztudásuk is kiegyenlített, viszont Pacquiao a világon talán a leggyorsabb.
pac250

Eredetileg csak Cotto WBO váltósúlyú világbajnoki címe lett volna a tét, de mostanra eldőlt, hogy a WBC Gyémánt bajnoki övet, a WBO szuperbajnoki státuszt ad a győztesnek.

A fülöp-szigetekit súlycsoportoktól függetlenül a jelenkor legjobbjának tartják, a nagy kérdés, mire lesz képes a címvédő Puerto Rico-i ellen. "Miguel Cotto erős srác, azt várom, hogy a legjobbját fogja nyújtani és szórakoztató lesz a küzdelem" - nyilatkozta a napokban Pacquaio.

Cotto eddigi 35 meccséből 34-et megnyert, 27-et KO-val. Egyetlen vereségét tavaly júliusban Antonio Margaritótól szenvedte el, ez akkor a WBA-övébe került.

Az egyébként kisváltósúlyú Pacquiao 55. meccsére készül, 49 győzelme mellett (37 KO) két döntetlenje és három veresége van (ebből 2 KO volt.)

A filippínó váltogatja súlycsoportjait - hetedszer lehet világbajnok 7. súlykategóriájában - de nagy kérdés, megszokott heves támadásai mellett mennyire figyel a védekezésére a nagyot ütő Cottóval szemben. Ha verekednek, nem tudni, a gyorsabb Pacman vagy az erősebb Cotto jön ki belőle jobban (Pacquiao 65.32, Cotto 65.77 kilóval mérlegelt).

Szintén a közép-amerikai javára szólhat, ha sokáig tart a meccs, mert Cotto testütései hatékonyak lehetnek. Sokak szerint Pacquiao - hiába verte már Moralest, de la Hoyát és Barrerát is - még nem bokszolt ennyire összeszedett és erős ellenféllel, mint Cotto.

A profiboksz.hu összeszedte néhány egykori és jelenlegi klasszis véleményét a mérkőzéssel kapcsolatban. Az egykori középsúlyú világbajnok, Bernard Hopkins szerint Pacquiao szétszedi Cottot, mert ő az ökölvívás Bruce Lee-je. Minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka, Mike Tyson állítja, Pacquiao a hetedik vagy nyolcadik menetben kiüti ellenfelét, és szintén a fülöp-szigeteki sikerét várja az egykori nagyközépsúlyú és félnehézsúlyú világbajnok Joe Calzaghe is.

George Foreman Cottóra szavaz, miként Ronnie Shields – Foreman és Tyson korábbi edzője - is a Puerto Rico-i kiütéses győzelmére voksolt. „Nem tudom, ki fog nyerni. Cotto erősebb és keményebben üt, Pacquiao viszont gyorsabb. A sebesség és az erő összecsapása lesz” – mondta Joe Chavez, aki korábban Pacquiaóval dolgozott, most Cottót edzi.