Erdei: Aggódtam az egészségemért

2009.11.22. 10:15
A mérkőzés felénél Erdei Zsolt azt hitte, nem fogja végigbírni a szombati, Giacobbe Fragomeni elleni cirkálósúlyú WBC-címmecset. De bírta, így a félnehézsúly után egy súlycsoporttal feljebb is világbajnok lett. A folytatás azonban teljesen bizonytalan a kényszerű váltás után.

Jó kezdés, nagy iram, komoly holtpont és a végén kitartás, küzdés, akarat - ez hozta meg Erdei Zsolt számára második súlycsoportjában is a világbajnoki övet. A Bokszvilágtanács (WBC) övéért zajló mérkőzésről olvasható beszámolók egybehangzóan írták le az eredetileg félnehézsúlyú magyar szombat éjszakai, a cirkálósúlyú olasz, Giacobbe Fragomeni elleni kieli meccsét.

A harmincöt éves Erdei többségi döntéssel nyerte a meccset a nála nyolc kilóval nehezebb és öt évvel idősebb olasz ellen, két bíró őt látta jobbnak (egyaránt 115-113-mal), a harmadik nem bírt dönteni (114-114) kettejük között.

"Erdei megverekedett a vébécímért" - írja például a német Bild, amely nem foglalkozott a címlapján a mérkőzéssel, azért beszámolt róla. Nagyszerű meccsnek nevezték a tizenkét menetet, amelyet a lap szerint nagy szívével nyert meg a magyar. A Spiegel Online azt emelte ki, hogy az első négy menetben jobb technikai tudásának köszönhetően fölényben volt, előnyt harcolt ki, amelyet jól őrzött meg a végéig. A mérkőzést közvetítő ZDF honlapja arról írt, hogy Erdei utolsó erejével vívta ki a világbajnoki címet.

A külföldi források vagy nem említik a súlycsoportváltás körülményeit, vagy a Spiegel például kifejezetten úgy írja le a történteket, mintha Erdei döntött volna így. A Focus Online azonban részletes, Erdei klubjára, az Universumra nézve kritikus írást közölt a címmeccs beharangozójában még szombat reggel. A Focus kimondta, amit Magyarszágon is sokan gondolnak, hogy a szimpatikus, németül tökéletesen beszélő Erdeivel egy baj van, az, hogy magyar. Érthetetlennek nevezték, hogy klubja hogyan volt képes negyed tizenkettőre tenni a címmeccset és idézték az Universum-rivális Sauerland istálló vezetőjét, aki pedig azt nevezte érthetetlennek, hogy Erdeit miért építették fel ilyen rosszul.

Erdei profi karrierjének harmincegyedik győzelme a tengerentúli oldalak ingerküszöbét is megütötte, az egyik legnagyobb amerikai napilap, az USA Today interetes kiadása az AP részletes beszámolóját hozta le. Azt emelik ki, hogy a magyar az első meneteket jobb volt, majd a feljavuló Fragomeni rohamait is túlélte.

"Nagyon köszönöm mindenkinek, aki nekem drukkolt. A mérkőzés elején tudatosan kezdtem aktívan, mert nem hagyhattam, hogy Fragomeni jöjjön. Persze tisztában voltam vele, hogy nem úszom majd meg a dulakodásokat, de az első három menet nagyon fontos volt a végelszámolásnál. - nyilatkozta a meccs után a WBO új cirkálósúlyú világbajnoka. - Őszintén szólva, a hatodik menet után úgy gondoltam, hogy ezt nem fogom végig bírni, de a szívem segített, és Fritz Sdunek is végig hihetetlenül lelkesített."

Az MTI-ben olvasható nyilatkozatban nem szerepel, de több német és ango szöveg is azt idézi Erdeitől, hogy a magyar a meccs felénél aggódott egészségéért.

A magyar öklöző a sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy egy hétig influenzás volt, de ezt nem akarta senkinek sem elmondani, nehogy idegeskedjenek.

"Emiatt fogyott el az erőm a végére" - tette hozzá. Megjegyezte: pár napnak még el kell telnie ahhoz, hogy feldogozza a siker, de alighanem ez pályafutása csúcsa. "A WBC övét Muhammad Ali és Joe Louis fotója díszíti. Ali volt a példaképem, és fantasztikus érzés egy ilyen öv birtokosának lenni."

A hibátlan mérlegű Erdei elismerte: bokszolt már jobban is, a szívével nyerte meg a mérkőzést és annak köszönhetően, hogy több száz magyar bíztatta a helyszínen. "A 115-113-as arányt reálisnak érzem, a döntetlen nem jogos. Biztosan győztem, még ha szűken is." - fogalmazott.

A legyőzött Fragomeni hangsúlyozta: az első menetekben követett rossz taktikája miatt veszített. "Zsoltnak gratulálok, méltó kezekben van nála a világbajnoki öv. Szívesen kihívnám egy visszavágóra" - mondta a rokonszenves olasz.

"Fogalmam sincs, hogyan tovább" - jegyezte meg a magyar öklöző a jövőjéről. Az ugyanis teljes bizonytalan. Amikor az Universum eldöntötte, Erdeinek egy súlycsoporttal feljebb kell bokszolnia, ha még folytatni akarja karrierjét, egy meccsről volt szó. Aztán nem sokkal később jelezték, lekötnének neki még két mérkőzést. Pedig az szombaton is kiderült, a 35 éves bokszoló számára bizonytalan vállalkozás lenne folytatni pályafutását cirkálósúlyban.

Az Universum főnöke, Hans-Peter Kohl egy viccel ütötte el ezt a súlyos kérdést is: "Talán megyünk még egy súlycsoporttal feljebb, nehézsúlyba. Nem igaz, Zsolt?"