Balzsay Károly karrierje a tét

MTI/Index
2009.12.04. 09:13 Módosítva: 2009.12.04. 09:13
Nagyközépsúlyú világbajnoki címét elveszítő magyar nem kaphat ki péntek este Söldenben, különben az Universum könnyen lemondhat róla. Nem akar bukott bokszolóként visszavonulni, Gutknecht erős, fiatalabb nála, de verhető.

Balzsay Károly pénteken lép először kötelek közé azóta, hogy augusztusban elveszítette világbajnoki övét: a német Robert Gutknechttel a Boksz Világszervezet (WBO) nagyközépsúlyú interkontinentális övéért csap össze az ausztriai Söldenben.

A 30 éves magyar bokszoló úgy érzi, remek lehetőség a Gutknecht elleni összecsapás arra, hogy feledtesse Robert Stieglitztől elszenvedett budapesti vereségét. "Természetesen nagyon csalódott voltam, hogy idehaza, a családom és barátaim előtt kaptam ki, ezért is nagyon örülök ennek a meccsnek" - mondta Balzsay.

Balzsay kondija az orosz származású német Stieglitz ellen a tizenegyedik menetre fogyott el, edzője, Fritz Sdunek már nem hagyta, hogy kiálljon a folytatásra, mert nem volt magánál. Balzsay a címét januárban szerezte az orosz Inkintől, egyszer megvédte egy 42 éves bokszoló ellen, aztán elveszítette.

Az Universum azonban bízik benne, de hogy ez a bizalom tovább éljen, és hogy visszavágót kaphasson jövőre Stieglitztől, ahhoz pénteken mindenképpen nyernie kell.

"Karesszel minden rendben, jó állapotban van, felkészült" - nyilatkozta az MTI-nek a 23. profi mérkőzése előtt álló öklöző édesapja, az amatőr válogatott korábbi szövetségi kapitánya, id. Balzsay Károly. - Természetesen az augusztusi vereség miatt kicsit feszültebb, de ez természetes. Nyerni kell, nincs mese."

A Kazahsztánban született Gutknecht nem könnyű ellenfél, 27 éves, eddig 17 profi meccsen van túl, valamennyiszer nyert. Az amatőrök közül Balzsay még ismerheti, bár három évvel idősebb nála.

A németnek komoly amatőr múltja nincsen – 157 meccséből 124-et megnyert -, igaz, a juniorok között második lett a budapesti vb-n, a felnőtteknél egyszer bejutott a legjobb nyolcba, a 2005-ös kínai vb-n. 12 menetes meccsen még csak egyszer bokszolt, legutóbb. Előtte Rubin Williamst kiütötte, ahogy a videón is látható.

A gálán Bedák Zsolt is kötelek közé lép, ráadásul ugyanolyan nagy tétért, mint Balzsay: a fülöp-szigeteki Ramie Laputtal a WBO kispehelysúlyú interkontinentális címéért küzd meg. Az idősebb Bedák fivér eddigi pályája töretlenül ívelt, 14 mérkőzését kivétel nélkül megnyerte, jelenleg a WBO Európa-bajnokának mondhatja magát.

A 27 éves magyar riválisa jóval tapasztaltabb a profik között, Laput pénteken már a 42. meccsét vívja, korábban csupán háromszor veszített, legutóbb 2002 májusában kapott ki.

Mindkét mérkőzést élőben közvetíti az RTL Klub.