Bocskai emlékverseny: négy magyar a döntőben

2010.02.12. 19:09

Jól teljesítettek a magyar bokszolók, a nyolc elődöntősből négyen jutottak be a fináléba az 54. Bocskai István nemzetközi ökölvívótornán, Debrecenben.

A világ egyik legrangosabb nemzetközi amatőr tornájának harmadik napi programja rögtön magyar-magyar párharccal kezdődött, melyben Lakatos István nagy különbséggel verte Kanalas Róbertet, s ezzel a 48 kg döntőjébe verekedte magát, ahol minden bizonnyal sokkal nehezebb dolga lesz, hiszen ott a 2006-os Európa-bajnok David Ajrapetyjan vár majd rá. Az orosz versenyző formájáról sok mindent elárul, hogy a kubai Daniel Matellon Ramozt győzte le nagyon meggyőző boksszal.

Egy kategóriával feljebb (51 kg) folytatódott az orosz-kubai csata, melyben ezúttal a karibi ország kerekedett felül: Orlandi Regalado Ajete szoros meccsen győzött Misa Alojan ellen. A finálé másik résztvevője a debreceniek olimpikonja, Kalucza Norbert lesz, miután riválisát, Berna Dávidot a harmadik menetre már nem engedték ki a sarokból.

Az 54 és 57 kilósok meccsein nem volt magyar érdekelt, a 60 kg-ban ugyanakkor a hajdúsámsoni Eb-ezüstérmes Varga Miklós lépett a ringbe, s nem "csupán" győzött a fehérorosz Szafgen Szafariantis ellen, hanem a szép számú nézőt is kiszolgálva látványos bunyóval lépte le riválisát (11-3).

A világbajnoki bronzérmes Káté Gyula betegsége ellenére is volt magyar érdekeltje a 64 kilós súlycsoport elődöntőinek, igaz, Tar Péter hamar feladásra kényszerült a francia Samir Mahrouh ellen.

Következett aztán a 69 kg, amelyben a junior világbajnok Bacskai Balázs készült visszavágni az őt a 2008-as athéni olimpiai kvalifikációs viadalon simán legyőző francia Jaoid Chiguer-nak. A Vasas Európai Uniós bajnok tehetségébe talán még elevenen élt a görögországi kudarc, mert most nagyon összeszedett öklözéssel, rendre gyönyörű tiszta ütésekkel törte meg ellenfele támadásait, sokkal pontosabban ütött az egész meccsen, így sikeréhez tulajdonképpen egy pillanatig sem férhetett kétség (11-3).

Az utolsó magyar a plusz 91 kilós Bernáth István volt, aki nem igazán érezte, mit is kellene tennie az izraeli Yousef Abedelaghani ellen, keveset ütött, ráadásul pontatlanul, ami egyértelmű vereséget vont maga után (1-6).

A szombaton 16 órakor kezdődő döntőkben Oroszországot heten, Kubát pedig öten képviselik majd.