Bacskai továbbjutott, Lakatos és Ráth kiesett az Ökölvivó Eb-n

2010.06.05. 18:19

A 69 kg-ban szereplő Bacskai Balázs magabiztosan győzött, ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe, Lakatos István (48 kg) és Ráth Miklós (57 kg) viszont kikapott, így búcsúzott a moszkvai ökölvívó Európa-bajnokság első napján. Ahogy Szántó Imre, többek között Káté Gyula mestere mondta, az oroszok szeretik és értik a bokszot, de talán még ennek tudatában is némileg meglepő, hogy már az első napon sokan váltottak jegyet a Megaszport sportcsarnokba, hogy láthassák a szombatra kiírt 49 mérkőzést.

A hatalmas aréna közönsége előtt a B ringben a fiatal Lakatos vívta az Eb első meccsét. A kecskeméti versenyző jól kezdett az ír Patrick Barnes elleni nyolcaddöntőben, az első menet derekán már 2-0-ra vezetett, ekkor úgy tűnt, jól indul magyar szempontból a torna. A folytatás azonban korántsem úgy alakult, ahogy azt remélni lehetett, mivel az ír remek utolsó percet produkált, és már az első szünetre kétpontos előnnyel ment (2-4). A második három percben Barnes egyértelműen riválisa felé kerekedett, sokkal energikusabban és pontosabban bokszolt, ennek eredményeként sorozatban kapta a pontokat, két tiszta jobbegyenese után pedig egyszer számolni is kellett Lakatosra (2-8). Az utolsó menetben már csak a különbség volt kérdéses, a kecskeméti bokszoló küzdött, hátránya azonban tovább nőtt, végül 12-4-es vereséggel búcsúzott.

A folytatás sem alakult szebben, sőt. A Vasas 57 kilósának, Ráth Miklósnak esélye sem volt a dán Dennis Cexlan ellen. Az első menet után már 5-0-ra vezetett az ellenfél, aki végül 12-2-re győzött. Ráth sokat mozgott ugyan, de nagyon keveset és rosszul ütött, riválisa megérdemelten nyert.

A két vereség után következett a korábbi junior világbajnok, az idén eddig minden nemzetközi versenyén győztes Bacskai Balázs, aki nem is okozott csalódást a német Patrik Wojcicki ellen. A Vasas bokszolója nagyon okosan játszott az első pillanattól kezdve, a nyitómenetben nyugodt, türelmes ökölvívást mutatott be, hibátlanul védekezett,  váratlanul ütött, ugyan csak 1-0-ra vezetett a szakasz végén, fölénye már ekkor egyértelmű volt. A második periódus első fele hasonlóan alakult, a Bacskaitól érezhetően tartó Wojcicki teljesen veszélytelennek bizonyult, a magyar ugyanakkor rendre szép, pontos, gyors ütésekkel lepte meg őt, a nagy Bacskai-rohamok ugyanakkor még ekkor is várattak magukra (4-1). A magyar bokszoló aztán a záró felvonásban már lényegesen többet vállalt, láthatóan felszabadultabbá vált, különösen a hajrában nagyon meghajtotta ellenfelét, aki becsülettel próbálta állni az ütéspárbajt, ám ebben is sokkal gyengébb volt riválisánál (9-2). "Az első menetben felmértem ellenfelemet, valóban egy értékelhető ütésem volt. A másodikban már többet kértek tőlem, és többet is vállaltam, de igazán csak a meccs utolsó percében ütöttem sokat, persze akkor is vigyáztam, hogy ne kapjak komolyat, mert holnap megint meccsem lesz" - nyilatkozta az összecsapás után Bacskai Balázs, aki vasárnap a litván Egidijus Kavaliauskasszal mérkőzik a nyolc közé kerülésért. "Őszintén szólva ezt a németet a második menetben ki kellett volna ütnie Balázsnak, ezért nem vagyok teljesen elégedett" - bosszankodott kicsit Kovács László szövetségi kapitány. "Ha lehetőség van rá, erőt kell demonstrálni, hogy a következő ellenfél féljen."

A szombati program későbbi részében még két magyar Harcsa Norbert (75 kg) és Szellő Imre (81 kg) lép szorítóba.