Bacskai Balázs is döntős az ökölvívó Eb-n

2010.06.11. 13:51

Kovács László szövetségi kapitány szerda este jegyezte meg, hogy mindhárom magyar elődöntősnek van esélye a sikerre pénteken, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Bacskai szinte előrehozott finálét vív majd az első fordulóban a tavalyi világbajnoki ezüstérmes orosz Andrej Zamkovojt legyőző ukránnal. A meccs aztán egyértelmű alátámasztotta a kapitány várakozását, két nagyon jól felkészült bokszoló utolsó energiákat is elégető csatáját láthatta a szép számú nézősereg.

Ezen a találkozón óriási volt a küzdelem, tiszta ütés azonban szinte nem is akadt, mivel mindketten vigyáztak arra, hogy a fedezék biztos legyen, s a másik próbálkozásait levédje. A szakasz végén mégis az ukránnál volt az előny (0-1).

A második három percben folytatódott a harc, de Bacskai ekkor már pontosabb volt, sikerült néhányszor meglepnie Selesztyukot. A meccset több szabálytalanság is megakasztotta, a mérkőzésvezető elsősorban az ukránt figyelmeztette fejelésért. Hat perc elteltével semmi nem dőlt el, egyenlő volt az állás (2-2).

Az utolsó szakaszban a nézők ugyanazt láthatták, amit korábban, ám ekkorra már mindkét bokszoló láthatóan az utolsó tartalékait mozgósította. A végjátékot egyértelműen meghatározta, hogy az elején Bacskainak sikerült pontosan találnia, s ezzel vezetéshez jutnia. Ennek nyomán riválisának kellett mennie előre, ám ütései már korántsem voltak olyan energikusak, mint korábban, betalálni pedig képtelen volt. A Vasas 22 éves korábbi junior világbajnoka nagyon okosan védekezett, apró szabálytalanságokkal húzta az időt, ráadásul az utolsó percben még egyszer gyönyörűen, tisztán talált (4-2), így pályafutása első felnőtt kontinensbajnoki fináléjára készülhet, melyet a pekingi olimpián egy kategóriával lejjebb bronzérmes francia Alexis Vastine-nal vív majd szombaton.

"Nagyon fárasztó meccs volt, s azt hiszem, megint a jobb kondícióm és a szívem döntött - nyilatkozta Bacskai Balázs. - Az első menetet keményen meghúzta az ukrán, még a fedezéken keresztül is megéreztem az ütéseit, a másodikban azonban már jobban ment nekem is. Ellenfelem kicsit hullámzóan bokszolt akkor, s amikor kicsit leeresztett, pihenni próbált, sikerült egyszer-kétszer eltalálnom. A harmadikban gyorsan vezetést szereztem, s onnantól már a védekezésre figyeltem, mert éreztem, hogy nem tud eltalálni, és nem is tudott. A franciától a 2005-ös junior Eb-n kikaptam, kellemetlen gyerek, de szerintem verhető."