Bacskai Balázs aranyérmes az ökölvívó Eb-n

2010.06.12. 16:33
A 69 kilós Bacskai Balázs esélyeshez méltón bokszolt a moszkvai Európa-bajnoki döntőben, egy percig sem volt veszélyben győzelme. A magyar küldöttség három érmet szerzett, mindegyik fajtából egyet. Bacskai junior világbajnok volt, most 22 évesen már a felnőtteknél volt a legjobb.

Magyar idő szerint délután két órától kezdődtek a moszkvai ökölvívó Európa-bajnokság döntői. A két magyart egymás után szólították a ringbe.

A 64 kilós Káté Gyula veszített az örmény Gracsija Dzsavahjannal szemben, 3-2-es pontozással.

A 69 kilós Bacskai Balázs ugyanakkor az egész tornán imponálóan versenyzett, a döntőben azt a francia Alexis Vastine-t verte, aki a pekingi olimpián egy súlycsoporttal lejjebb bronzérmes volt.

Vastine megütni is alig tudta a végig irányító magyart, a 12-1-es pontozás teljesen reális képet mutat.

Bacskainak az elődöntőben sokkal többet kellett kiadnia magából orosz riválisával szemben.

Tíz éve volt a sportágnak Európa-bajnoka, Erdei Zsolt. A 22 éves Bacskai édesapja is bokszoló volt, Eb-ezüstérmes.

Bacskai Balázs, a 69 kg Európa-bajnoka az MTI-nek így nyilatkozott: "Óriási boldogság, amit érzek, azt hiszem, a jó Isten velem volt. Akadt törlesztenivalóm a francia sráccal szemben, mert 2005-ben, amikor legyőzött, nem viselkedett túl korrekten a szorítóban, átlépett rajtam, és fenéken billentett, amikor megcsúsztam. Most visszavágtam. A mérkőzés előtt nyugodt voltam, remek taktikát dolgoztunk ki, amivel érezhetően nagyon megleptem. Nem mentem előre, hagytam, hogy jöjjön, az ütőtávján belül maradtam, és sikerült néhányszor tisztán közbeszúrnom. Miután már előnybe kerültem, nagyon kedvezett nekem a helyzet, és jól ment a boksz is. Apunak megígértem, hogy egy hétig nála lehet az érmem, azután kapom meg én."

Káté Gyula, a 64 kg Európa-bajnoki ezüstérmese: "Nem igazán tudok mit mondani ez után. Hihetetlen, hogy nem tudok megnyerni egy világversenyt. Buta voltam, a bírói figyelmeztetés után én kezdeményeztem, pedig nekem sem kellett volna. El kell ismerni, hogy okos volt az örmény srác, de még mindig nem akarom elhinni, hogy egy ilyen futkosós gyerektől kikaptam."

Kovács László szövetségi kapitány: "Balázs nagyon szépen betartotta a taktikát, és gyönyörűen bokszolt. A francia nem tudott vele mit kezdeni, a végén kínjában táncolgatott már csak a ringben, de ez nem sokat ér. Gyulánál sajnos most talán egy picit jobb volt az örmény, bár az kétségtelen, hogy, amit csinált az nem boksz, ezt nem szabadna hagyni. Ráadásul volt egy-két tiszta ütése Káténak, amit nem nyomtak be. Összességében nagyon örülünk, de azért olyanok vagyunk kicsit, mint a gyerekek, ott volt előttünk még több, s jó lett volna megkapni."