Először rendeznek ökölvívó Európa Kupát

2010.10.05. 10:57

Az Európa-bajnok Bacskai Balázs, illetve az idei Eb-n ezüstérmes Káté Gyula személyében két magyar szereplője is lesz az október 23-24-én megrendezendő első ökölvívó Európa Kupának. A nemzetközi szövetség (AIBA) európai szekciója, az EUBC kezdeményezésére életre hívott viadalra minden súlycsoportból a kontinens négy legjobbját hívták meg, így az európai elit csap majd össze egymással az ukrán Harkiv városában.

„Pontos részleteket nem tudok a versennyel kapcsolatban mondani, így azt sem, hogy pénzdíjas lesz-e, mindesetre a Világkupa mintájára lett kitalálva, s természetesen komoly rangot jelent mindkét meghívott bokszolónknak - nyilatkozta kedden az MTI-nek Kovács László szövetségi kapitány. - Az időzítése talán nem a legszerencsésebb, most kezdtük nemrég a felkészülést, s nem biztos, hogy egy ilyen erősségű tornával a legjobb indítani, ám nagy megtiszteltetés, s arra mindenképpen jó lesz, hogy lássuk, a kontinens legjobbjai hol járnak jelenleg.”

A két magyar részvétele az elmúlt időszak alapján magától értetődőnek nevezhető. A 69 kg-ban szereplő Bacskai a tavalyi világbajnokság óta nem kapott ki senkitől, a júniusi moszkvai Európa-bajnokságon pedig úgy nyert, hogy ötször lépett szorítóba, s a fináléban leiskolázta francia ellenfelét. Káté évek óta a kontinens elitjéhez tartozik, tavaly legjobb európaiként harmadik lett a világbajnokságon a 64 kg-os kategóriában, az idei Eb-n pedig - 2008-hoz hasonlóan - ezüstérmet szerzett. Az orosz fővárosban kiváló formában szerepelt, az elődöntőben a hazai Alekszandr Szoljanyikovot győzte le, a fináléban pedig erősen vitatható módon kapott csak ki 3-2-re az örmény Gracsja Dzsavahjantól. A szakvezető hozzátette, szeptemberben megkezdte a kerettel a felkészülést a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, melynek első szakasza a decemberi országos bajnoksággal zárul.