Klicsko 12 menetben szétverte Briggst

2010.10.17. 00:35
Az ukrán nehézsúlyú minden pontozónál minden menetet megnyert, az amerikai megütni sem tudta. Nem ez volt Vitalij legjobb meccse, nem volt átütő ereje, de ehhez a győzelemhez ennyi is elég volt, gond nélkül védte meg WBC övét.

A Bokszvilágtanács, a WBC világbajnoki övéért szállt harcba Hamburgban a toronymagas favorit Vitalij Klicsko (40 győzelem, 2 vereség, 38 KO/TKO) és Shannon Briggs (51 győzelem, 5 vereség, 45 KO/TKO). Az amerikai a Bokszvilágszervezet, a WBO egykori világbajnoka, karrierje alatt 30 első menetes győzelme volt, 9 centivel alacsonyabb, öttel nehezebb a 114 kilóval mérlegelő ukránnál.

Briggs nagy ütő, bármelyik pillanatban elsülhet a keze, utolsó három meccsét is az első menetben, kiütéssel nyerte, Fritz Sdunek fel is hívta Klicsko figyelmét, figyeljen, nehogy hideg fejre beszedjen egy nagy ütést.

A kihívó amerikai jött először, piros sarokba Klicskót, a címvédőt hívta Michael Buffer, a legendás ringszpíker, az ukrán AC/DC-re vonult be az O2 aréna 14 és fél ezres közönsége elé.

Az első menet az övé volt, ballal szurkált, ebből indítva jobbal kétszer, ballal egyszer tisztán megütötte az amerikait. A másodikban Briggs aktívabb lett, ki is nyílt, Klicsko jobbal-ballal három-három ütést vitt be. A közönség ünnepelte az ukránt, aki ezt a menetet is vitte.

A 3.-ban is innen folytatták, Klicsko ütött és talált, Briggs nem. Az amerikai csak védekezett, menekült, de tisztán, nem fogta le, ölelte át az ukránt. A negyedik is Klicskóé volt, mindkét kézzel megütötte kihívóját, Briggs csak kesztyűt, vagy érvénytelen felületet talált.

Az ötödiket és a hatodikat klicsko megnyomta, nagyon elverte az amerikait, tetszés szerint találta el. Briggs főleg balról kapott sokat, egyre többet, nem rendült meg, de innentől már csak nagy ütésében bízhatott.

Briggs elfáradt, fogni kezdett, a közönség kifütyülte. Klicsko rengeteget ütött, a 7. menet utolsó percében közel volt a kiütés, egy brutális sorozásnál az amerikait a gong mentette meg a padlózástól. A nyolcadikra Briggs teljesen elkészült az erejével, mozgása szétesett, nem volt ritmusa, sokat kapott fejre, de úgy tűnt, mintha Klicsko nem kiütésre ment volna.

A kilencedikben, tizedikben is maradt a két bokszoló közötti hatalmas különbség, Klicsko tetszés szerint, bármikor eltalálta az amerikait, aki mindent bírt, komolyan megrendíteni nem sikerült. A nézők tomboltak, de már sejthető volt, hogy a meccs végigmegy.

A 11. gyengébb volt, Klicsko visszavett, nem eröltette a kiütést, de ezt is kétségtelenül nyerte. Az utolsóban tucatszor tisztán talált az ukrán, Briggs állta, Klicsko az utolsó percben hajrázott, próbálta a kiütést, de az amerikat ma nem lehetett padlóztatni.

Az ukrán hatalmas fölénnyel győzött, minden pontozónál minden menetet megnyert (120-107, 120-107, 120-105), Briggs megütni sem tudta. Nem ez volt élete legjobb meccse, nem volt átütő ereje, de ehhez a győzelemhez ennyi is bőven elég volt.