A zseniális Pacquiao Margaritót sem kímélte

2010.11.14. 09:31
A Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao sima pontozással verte meg Dallasban soros kihívóját, a mexikói Antonio Margaritót. Napjaink legnagyobb bokszolója ezzel a nyolcadik súlycsoportban szerzett világbajnoki övet.

A bokszszakértők Manny Pacquiao utóbbi hat mérkőzése előtt újra és újra azon morfondíroztak, képes a Fülöp-szigeteki zseni kompenzálni ellenfelei súly- és erőfölényét. Az elmúlt két és fél évben aztán megszokhatták, a fizikai különbségek nem sokat jelentenek, ha Pacquiao van a ringben, így a vasárnap hajnalban, a Dallas Cowboys telt házas stadionjában, 41 732 néző előtt megrendezett csata előtt a többség inkább a szemre kisebb bokszoló győzelmére számított. Azoknak lett igazuk, akik azt tippelték: Pacquiao kiütni nem tudja a mexikóit, de minden további nélkül kipontozza.

Ahogy az Pacquiao esetében lenni szokott, jöttek a hírek naponta, miszerint nem törődik az edzésekkel, többet foglalkozik a politikával és a popzenével, mint a felkészüléssel, edzője, Freddy Roach is felháborodott

tanítványa nemtörődömségén, mindezt azonban senki nem vette komolyan. Pacquaio egyszerűen nem tud nem eléggé éles lenni a ringben, ezúttal is hozta szokásos tempóját, hiába megy feljebb és feljebb súlyban, fürgeségéből hangyányit sem veszít.

Az előzményekhez tartozik még, hogy a pénteki mérlegelésen Pacquiao a nagyváltósúly alsó határát sem érte el, 144,6 fontot, 65,5 kilogrammot nyomott, míg ellenfele a megegyezés szerinti köztes súlyhatáron, 150 fonton, 68,03 kilogrammon mért be. Érdekesség, hogy a nagyváltósúly alapvetően 147 és 154 font között van, ezért a Profiboksz.hu arról írt, Pacquiao győzelme esetén nem tarthatja meg a címet, amely így betöltetlenné válik. Ennél is nagyobb érdekesség, hogy a ringben már 17 font, azaz nagyjából nyolc kiló volt a súlykülönbség a két bokszoló között, ami ezen a szinten nem kevés.

Margarito azonban semmire sem ment vele. Kétségtelen, voltak a mexikóinak is jó menetei, a hatodikban és a nyolcadikban sikerült rendesen megsoroznia ellenfelét a köteleknél, aki azonban átvészelte a nehezebb pillanatokat, állta azt a néhány tiszta ütést, amelyeket nem tudott elkerülni, és a tizenkétszer három perc legalább kilencven százalékában ment-zakatolt, ahogy megszoktuk tőle, villámgyors pofonjai némelyikét észrevenni, lereagálni sem volt ideje a kihívónak, csattantak egyre-másra.

"Pacquiao fog nyerni, az óriási ütésmennyiségével. Az interjúk alapján azt látom, Margarito nem hiszi el, hogy Pacquiaóban elég erő van, mert túl pici, de az igazság az, hogy igazán erős bunyós" – latolgatott előzetesen Joshua Clottey. A ghánai ezek szerint nemcsak ütni tud, érti is a sportot, persze volt módja megszerezni a megfelelő tapasztalatot, legutóbb ő bírta ki lábon – meglepetésre – a Fülöp-szigeteki támadásait.

Végül kibírta Margarito is. A verés az utolsó három menetben érte el a tetőfokát, de kiütésre nem került sor. A gőztes kiléte nem lehetett kérdéses, a döntés a pontozókra maradt: 120:108, 118:110 és 119:109 arányban látták jobbnak Pacquiaót, Juergen Langos egy menetet sem adott a mexikóinak.

Manny Pacquaio rekordja ezzel 52 győzelem, 3 vereség, 2 döntetlen. Ez volt sorrendben a 13 sikere, utoljára Erik Moralestől kapott ki 2005 márciusában, akit később kétszer kitütött. Csak hogy a nála nagyobb, ám egyúttal korszakos ökölvívókat említsük: megverte David Diazt, Oscar De La Hoyát, Ricky Hattont, Miguel Angel Cottót, Joshua Clotteyt és most Antonio Margaritót.

Bruce Lee és Chuck Norris törvénytelen gyermeke vasárnap hajnalban újabb fejezettel gazdagította heroikus pályafutásának történetét. Hogy ki jöhet még, nem tudni, arra, hogy Floyd Mayweather, a másik zseni kiálljon ellene, jelenleg kevesebbnek látszik az esély, mint arra, hogy a nehézsúlyú David Haye ne meneküljön a Klicsko testvérek elől. Pedig már Hatton legyőzésekor azt írtuk: Pacquiao–Mayweathert akar a világ.

Néhány nyilatkozat a végére. Pacquiao: "Ez volt a legnehezebb meccsem egész pályafutásom során." Bob Arum promoter: "Manny Pacquiao a legjobb bokszoló, akit valaha láttam." Freddy Roach edző: "Manny óriásit harcolt ma este. Margaritónak nagy szíve van, csak az utolsó menetekben tört meg."