Az Eb-érmesek is indulnak az ökölvívó ob-n

2010.11.30. 13:41

Az idén Moszkvában Európa-bajnok Bacskai Balázs (69 kg), a második Káté Gyula (64 kg) és a harmadik Darmos József (91 kg) is részt vesznek az amatőr férfi ökölvívók  Nagykanizsán december 8-án rajtoló országos bajnokságán.

A magyar szövetség (MÖSZ) keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Csötönyi Sándor elnök arról beszélt, hogy a bajnokságokon rendre megmutatja magát egy-két feltörekvő fiatal, s az idei eseménytől is azt várja, hogy több tehetséges bokszoló kemény küzdelemre készteti a legjobbakat.

Kovács László szövetségi kapitány jelezte, hogy az idei lesz az első ob, amelyen már nem 11, hanem csupán tíz súlycsoportban rendeznek mérkőzéseket. Az alsóbb súlycsoportokban történt összevonások - elmondása szerint - kifejezetten kedvezően hathatnak majd a pekingi játékokon is szerepelt Kalucza Norbertre, aki rendszeresen küzd a fogyasztással, s mostantól 51 helyett 52 kg-ba kell "beférnie", aminek az ob-n ő az első számú esélyese.

Kategóriájában a bajnokság két legnagyobb favoritja egyértelműen Bacskai, illetve a tavalyi világbajnokságon bronzérmes Káté Gyula. A kispesti 64 kilósról a szakvezető elmondta, hogy sérülései folyamatos kezelést, rehabilitációt igényelnek, ennek ellenére ott lesz a viadalon.

Nagykanizsán minden nap 15 órakor kezdődnek a mérkőzések, így szombaton (december 11.), a döntők napján is, amikor a szervezők több szórakoztatóprogrammal is várják a közönséget.

A keddi eseményen Csötönyi Sándor és Papp László, Debrecen alpolgármestere aláírta a jövő februári, 55. Bocskai István emlékverseny megrendezéséről szóló szerződést. A kontinens egyik legrangosabb viadalára ezúttal várhatóan a sportág olyan uralkodó nemzetei mint Kuba, Oroszország és az Egyesült Államok is elküldik legjobbjaikat, de várhatóan többek között Németország és Anglia válogatottja is ringbe lép a megyeszékhelyen.

A nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságába néhány hete beválasztott MÖSZ-elnök szerint a jövő évi verseny jelentőségét emeli, hogy néhány hónappal később olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeznek Bakiban, így ez lesz azon kevés viadalok egyike, melyen a nemzetközi élmezőny felmérheti, hol tartanak a riválisok.

Csötönyi Sándor elégedetten beszélt a magyar bokszolók 2010-es teljesítményéről. Mind a férfiaknál, mind a nőknél érmekkel tértek haza a válogatottak az év fő eseményeiről, és a korosztályos világversenyeken is voltak magyar dobogósok. Az elnök bízik benne, hogy 2011-ben hasonlóan eredményes lesz a sportág, s a férfi kvalifikációs vb-n egy-két bokszoló kiharcolja helyét a londoni olimpiára.