Nincs meglepetés az ökölvívó-ob elődöntőiben

2010.12.10. 19:36

A legjobbak igazi erődemonstrációt tartottak a férfi ökölvívók Nagykanizsán zajló országos bajnokságának elődöntőiben, melyből valamennyi esélyes bejutott a szombati döntőkbe.

A mezőny ismeretében a válogatott húzóembereinek nem jelenthetett gondot a fináléba jutás, ahogy a selejtezőket és a negyeddöntőket is magabiztos boksszal hozták, pénteken sem okoztak csalódást.

A 69 kg idei Európa-bajnokának, Bacskai Balázsnak, illetve a pekingi olimpikon Kalucza Norbertnek (52 kg) mindketten már az első menetben befejezték meccsüket. Előbbi Nagy Bencét verte döntő fölénnyel alig két perc alatt, utóbbi riválisának, Ungvári Sándornak pedig edzője dobta be a törülközőt, megvédve tanítványát egy komoly sérüléstől.

"Az volt a cél, hogy mind a négy meccset magabiztosan lehozzam, három már megvolt, remélem a holnapi is meglesz - nyilatkozta Bacskai, aki hamarosan a német bajnokságban is bemutatkozik majd.

A pekingi játékok ötödikjének, Szellő Imrének (81 kg) a szerdai és a csütörtöki meccséhez hasonlóan szintén nem kellett végigbokszolnia meccsét. Hosszú Ferenc két menetet becsülettel végigküzdött ellene, a harmadik három percre azonban már nem engedték vissza a sarokból.

A 60 kg-ban összecsapott egymással az idei moszkvai Eb-n egyaránt szerepelt Varga Miklós és Ráth Miklós, a nagy küzdelem azonban elmaradt. A mérkőzés az első perc után nagyon egyoldalúvá vált, a kategória 2008-as kontinensbajnoki bronzérmese, Varga óriási fölényben volt végig, az orosz fővárosban az 57 kg-ban szerepelt Ráth nem tudta követni, megfelelően lereagálni kombinációit, egyre másra kapta a tiszta ütéseket, s ugyan végigállta a háromszor három percet, ám az óriási különbség a pontozásban is meglátszott (17-3).

A többiekhez képest kifejezetten nehéz dolga volt a világbajnoki bronzérmes, legutóbbi két Eb-n második Káté Gyulának (64 kg) és a kétszeres Eb harmadik Darmos Józsefnek (91 kg) is. Szántó Imre tanítványa, Káté riválisa, Görbics Gábor nagyon keményen bokszolt, s ugyan a tudáskülönbség végig látható volt, nagy erőbedobásra késztette a magyar válogatott csapatkapitányát (6-1). Darmos még nehezebb helyzetben találta magát Amin Kadri ellen, azonban ennek nem csupán riválisa, hanem saját pontatlansága is az oka volt. A Vasas nehézsúlyúja sokszor meggondolatlanul indított, s így rengetegszer a levegőt ütötte. Az utolsó menet elején csupán 2-1-re vezetett, ám a hajrában kihasználta, hogy Amin ereje teljesen elfogyott, s így ő is bejutott a döntőbe (7-3).

A döntőket szombaton 15 órától rendezik a nagykanizsai NTE csarnokban.

Eredmények az elődöntőkben

49 kg:

Ungvári István (Hajdúsámson)-Nádori Tibor (Kanizsa BK) 5-2
Lakatos István (Kecskeméti SC)-Kanalas Róbert (PVSK) 9-1
52 kg:
Kalucza Norbert (Debreceni VSC)-Ungvári Sándor (Hajdúsámson) feladás az 1. menetben
Dobrádi Zsolt (Érdi BK)-Tudós Gábor (KO Sport Veszprém) 9-2
56 kg:
Nagy Krisztián (Szolnok)-Pál Ádám (Győri-Gladiátor) 9-1
Lakatos Krisztián (PVSK)-Máté Ádám (Soproni Gyevát) 8-2
60 kg:
Rácz Sándor (Haladás)-Török János (DVSC) 6-4
Varga Miklós (Hajdúsámson)-Ráth Miklós (Vasas-Süllős) 17
64 kg:
Varjú György (Kecskemét)-Bene Gergő (Szolnok) 10-3
Káté Gyula (Unio Kispest)-Görbics Gábor (Hranek BC) 6-1
69 kg:
Klasz Árpád (Unio Kispest)- Peer Dávid (KSI) 4-0
Bacskai Balázs (Vasas-Süllős)-Nagy Bence (Hodmezővásárhely)
75 kg:
Harcsa Zoltán (Unio Kispest)-Oravecz Pál (Józsefváros) 11-0
Korpics István (Kanizsai BK)-Szabó László (Partus SV) 5-0
81 kg:
Baranyi Richárd (Kecskeméti SC)-Oroszi Bertold (Gyöngyös) döntő fölény a 2. menetben
Szellő Imre (Kecskeméti SC)-Hosszú Ferenc (Nyíregyházi VSC) feladás a 3. menetben
91 kg:
Darmos József (Vasas-Süllős)-Amin Kadri (Józsefváros) 7-3
Deél Szabolcs (DVSC)-Kálmán Attila (Tápiómente) döntő fölény a 3. menetben
+91 kg:
Bouquet Bence (Vasas-Süllős)-Szabó Tamás (Soproni Gyevát) döntő fölény az 1. menetben
Bogdán Zsolt UTE)-Zsigmond József (MTK) döntő fölény a 3. menetben