Most megmutattam, bírom az ütéseket

2010.12.12. 10:33
A 24 éves Amir Khan 24. győzelmét érte el vasárnap hajnalban, és ezzel megvédte a WBA-címét. Élete nagy meccsét nyerte az angol az argentin Maidana ellen, aki ugyan többet ütött, de nem annyira pontosan. Maidana már az első menetben padlózott, de később ő is közel állt a kiütéshez.

A WBA kisváltósúlyú világbajnoka, Amir Khan másodszor bokszolt az Egyesült Államokban, az argentin Marcos Maidana elleni címvédés előtt többször állította, ez lesz élete legkockázatosabb meccse.

Az argentin ugyanis rengeteg üt, nem hátrál, csak tökéletes erőbeosztással, és pontossággal verhető. Khan jól felkészült, mi vár rá, és egy olyan meccsen nyert, amelyikkel alighanem közelebb került céljához: ő lesz a súlycsoport legjobbja.

A Las Vegas-i meccsen már az első menetben egy testütéssel padlóra küldte Maidanát, aki az utolsó pillanatig kivárva állt fel, és ha úgy is látszott, gyorsan eldől az ütközet, erőre kapott az argentin a pihenő alatt.

A folytatásban közel egyenlő meneteket láthattunk, nem volt könnyű eldönteni, melyikük a jobb. Az ötödik menetben könyöklésért egy pontot levontak az argentintől a mérkőzésvezető beintésére.

A tizedik menet azonban egyértelműen Maidanáé volt, nagyon megsorozta Khant. A tizenegyedikben azonban a pakisztáni születésű öklöző válaszolt. A befejező menet is nagy csatát hozott, sok ütéssel.

A pontozók végül egyhangúlag az angolt hozták ki győztesnek. A pontozás aránya: 114-111, 114-111, 113-112.

„Azt kell mondanom, Maidana egy igazi harcos, aki egyetlen lépést sem tett hátrafelé, és csak úgy tudtam verni, hogy oroszlánszívvel küzdöttem. A szívem miatt nyertem. Sokszor megütött, de ez csak inspirált, hogy még keményebben küzdjek. Nagy meccs volt. Ha bemész a zuhany alá, vizes leszel, ha a ringbe mész, ütéseket kapsz, ez így természetes” – jelentette ki a győztes, aki negyedszer védte övét, miután a mexikói Barrerától megszerezte tavaly márciusban, öt menet után.

„Sok ember mondja, hogy ez a Khan egy üvegállú, de most megmutattam, hogy tévednek. Megmutattam, mennyire kemény vagyok. Mindenki ismeri Maidanát, tudják róla, hogy kiváló az ütőereje, de én álltam a rohamát, ha kaptam tőle, még erősebben mentem vissza. Kicsit talán könnyebben kezdett, de én csak arra koncentráltam, nehogy beleszaladjak egy ostoba ütésbe."

Khan 600 ütést indított, ennek közel fele talált. Maidana 767-szer próbálkozott, de csak a húsz százaléka ért célba. Ez a tény lehet magyarázata vereségének, bár ő ezt vitatta.

„Azt gondoltam, én nyertem. Az utolsó menetben tettem annyit a győzelemért, hogy én nyertem” – jelentette ki Maidana.