A Hóhér kétszer is padlót fogott

2010.12.19. 09:30
Jean Pascal jobbal és ballal is leütötte 46 éves kihívóját, de Bernard Hopkins összeszedte magát, és fölénybe került. Döntetlennel a kanadai maradt a WBC félnehézsúlyú bajnoka.

Szombaton este Kanadában, Québecben csapott össze a félnehézsúly két kiemelkedő alakja, Jean Pascal (26 győzelem, 1 vereség, 78.97 kg) és Bernard Hopkins (51 győzelem, 5 vereség, 79.19 kg).

Visszafogottan kezdtek, az első menet végén Pascal egy fülre mért jobbkezessel padlóra küldte az amerikait, írja a profiboksz.hu.

A folytatásban kiegyenlített küzdelem folyt, a harmadik menet végén egy balhorogtól Hopkins megint térdre ereszkedett.

Úgy tűnt, hogy a 18 évvel fiatalabb kanadai már a mérkőzés első negyedében eldönti a találkozót, de Hopkins összeszedte magát, innentől kezdve gyakorlailag végig az ő akarata érvényesült, folyamatos előremozgással és pontos ütésekkel került fölénybe.

Egyszer-egyszer még mindketten padlóra kerültek, a mérkőzésvezető mindkettőt elcsúszásnak minősítette.

Az utolsó menetre hatalmas lendülettel jöttek mindketten, igazi adok-kapok alakult ki, Hopkins óriási verést mért Pascalra, aki azonban kihúzta lábon az utolsó gongszóig. A döntnökök 114-112 (Hopkins), 113-113 és 114-114 arányban döntetlent hirdettek, így Jean Pascal maradt a WBC félnehézsúlyú világbajnoka.

Az amerikai nagyon közel volt ahhoz, hogy ő legyen minden idők legidősebb profi ökölvívó világbajnoka, az 1994-ben 45 évesen és 10 hónaposan vb-címet nyert George Foreman korrekordját dönthette volna meg. A középsúlyban 1995-től tíz éven át bajnok Hopkins szerint Pascal a hazai pályának köszönheti, hogy megtarthatta övét. Mindenképpen szeretne visszavágót, de azt már nem Kanadában akarja megvívni.

"Eljöttem Kanadába, hogy megküzdjek egy 28 éves bokszolóval és döntetlent értem el. Egy fiatal srác menekült egy nagypapa elöl, mindenki láthatta. A hatodik menettől egyre fáradtabb lett, amikor közelebb mentem hozzá azonnal fogott, a 12. menetben pedig minden dühöm benne volt, már alig kapott levegőt, csak kapaszkodni tudott."

Pascal másképp látta a meccset: "Szerintem nyertem, kétszer is leütöttem, úgyhogy korrekt volt a pontozás itt Kanadában." 

Update: vizsgálják a pontozólapokat

A Sports Illustraded szerint vizsgálják a meccs pontozólapjait. A kanadai bíró, Claude Paquette lapján valaki kijavította a nyolcadik menetet, ugyanez történt a belga Daniele Van De Wiele-nél is az első menet kapcsán. Ha ezek befolyásolták a végeredményt, akkor Hopkins megosztott győzelemmel hódította volna el a WBC övet. A Hopkinsot képviselő Golden Boy Promotions tiltakozása miatt bejelentettk, hogy azonnali visszavágót írnak ki a két fél között, amelyre tavasszal, semleges helyen kerülne sor.