Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Kuba nem indít női bokszolókat a londoni olimpián

2011.04.05. 16:46

Kuba női bokszolói nem indulnak a jövő évi londoni olimpián, de lehet, hogy a 2016-os, Rio de Janeiró-i nyári játékokon már a karibi szigetország legjobbjai is ott lesznek. Erről a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) tajvani elnöke beszélt a brit fővárosban kedden. Vu Csing-kuo sajnálattal vette tudomásul Havanna korábban meghozott elutasító döntését, de szerinte Kuba fokozatosan felülbírálja majd álláspontját, és legkiválóbb női öklözői - hasonlatosan férfi honfitársaikhoz - idővel ringbe szállnak majd az ötkarikás érmekért.

A női boksz Londonban mutatkozik be a hivatalos programban, miután az AIBA - a NOB-határozatnak megfelelően - a férfikategóriák számát csökkentette, méghozzá 11-ről 10-re, hogy a három női súlycsoport bekerülhessen az ötkarikás műsorba.

Vu szerint a női ökölvívás létjogosultságot nyert, népszerűségét jól mutatja a hölgyek meccseit mind többször közvetíti a televízió is. „Immár a női ökölvívás is olimpiai sportág lett, a sor pedig rajtuk van: bizonyítaniuk kell, hogy fejlődtek, s olyan mérkőzéseket látunk majd Londonban, amelyek - szemben a kritikus hangokkal - nem a sérülésekről, a véres jelenetekről, az egészségkárosodásról szólnak” - mondta az AIBA-elnök.