Klicsko: Mint embert nem tisztellek, Haye

2011.07.02. 10:21
Az elmúlt tíz év legjobban várt nehézsúlyú bokszmeccsét rendezik Hamburgban, Vlagyimir Klicsko és a verbálisan nagyon erős angol David Haye végre összecsap. Mindketten túlvannak a magánéletük válságán, történelmi meccs lehet.

Ha tavaly nem is jött össze, idén július elejére végre semmi akadálya sincs, hogy a két nehézsúlyú öklöző: az ukrán Vlagyimir Klicsko és az angol David Haye megmérkőzzön egymással.

Klicsko és Haye farkasszemet néznek
Klicsko és Haye farkasszemet néznek

Címegyesítő meccs lesz, mert Klicskónál van a WBO, valamint az IBF öve, míg Haye még az orosz Szörnyetegtől, Nyikolaj Valujevtől vette le a WBA címét 2009. novemberben. Fontos és izgalmas kérdés a címegyesítés, hiszen az ökölvívás történetében még sohasem volt olyan, hogy két testvérnél legyen valamennyi komoly szervezet bajnoki címe – az idősebbik Klicsko, Vitalij a WBC legjobbja -, de talán még ennél is fontosabb, mire jut Haye.

Az angol ugyanis a cirkálósúlyból erősödött bele a nehézsúlyba, és miután a nála negyven kilóval nehezebb Valujevet legyőzte, igazán komoly meccse nem volt.

David Haye
David Haye

Mert bár Ruizt és Harrisont is kiütötte, utóbbi értékéből jelentősen levon, hogy bundaváddal illették. A harmadik menetben ugyanis mintha azt mondta volna, hogy most, és utána valóban össze is csuklott a valaha komoly bokszolónak tartott Harrison.

A színjátékra, a verbális és pszichés hadviselésre minden alkalmat megragadott David Haye, azt reméli tőle, valahogy ki tudja zökkenteni Klicskót, akit Kovács Kokó István (ő lesz az egyik felügyelője a meccsnek) úgy jellemzett, hogy mérnökként számolja ki valamennyi mozdulatát, ütését, tökéletesen egyben van, megrendíthetetlen.

A szakemberek és a fogadóirodák az ukránt tartják esélyesebbnek – másfélszeres pénz a győzelme, a riválisé 2,5-szeres – , de nagy kérdés, az első pár menetben mennyire lesz képes nekirontani az angol. Mennyire lesz képes kizökkenteni, gyorsaságával meglepni, mennyire lesz képes bevetni tisztátalan, de még nem büntetett eszközöket. Leegyszerűsítve: oda tud-e, oda mer-e állni verekedni a 13,5 kilóval nehezebb, 110 kilós Klicsko ellen.

Ha ugyanis Klicsko képes a robotszerű megelőző balegyenesekkel távol tartani magától a kilenc centivel alacsonyabb Haye-t, akkor pontosan az történik a ringben, ami az elmúlt címvédésekkor: Klicsko alig hagyja magát megütni –  Csagajevnek lényegében csak állj után sikerült eltalálnia őt két éve – , és fokozatosan felőrli riválisait.

Haye természetesen egyszer sem mulasztotta el becsmérelni az ukrán eddigi meccseit, felhízott disznóknak is nevezte pár riválisát, és a 49 győztes meccs szerinte abszolút túlértékelt. A valós erejét majd most kell megmutatnia, ő lesz ugyanis az értékmérő.

klicsko haye 000 DV987295

Klicsko erre rendszerint azzal üzent: „te leszel az ötvenedik”. Egyszersmind tiszteletre tanítja a nagyszájú és gátlástalan angolt, aki korábban lefejezte őt és testvérét, és egy pólóra ezt a képet nyomtatta, most pedig egy számítógépes játékban üti le a fejét.

„Tisztellek mint bokszolót, tisztelem az eredményeidet is, de nem tisztellek mint embert” – jelentette ki keményen Klicsko, és meg is akarja mutatni a ringben, mennyire nincs benne tisztelet.

Klicskónak voltak váratlan vereségei – 2003-ban Sanders, egy év múlva Brewster ütötte ki – , de azóta edzőt váltott, már Emmanuel Steward készíti fel, és nyilván sokat tanult azokból a vereségekből. Akkor nem tudta feldolgozni, hogy váratlanul nyomás alá helyezik.

A négy évvel fiatalabb Haye történelmi estét jósol, és mivel ez egy tág fogalom, nagyon sok minden belefér. Ő persze önmaga kiütéses győzelmére gondol, de akár egy feledhetetlen meccset is hozhat az összecsapásuk, ha nem lesz gyáva, és tényleg nyíltan bokszol. Emlékezetes azonban, hogy Valujevnek sem ment neki, végig arra koncentrált, hogy egyáltalán ne kapjon ütéseket.

Haye egy vereségből is nagyon sokat profitálhat, míg ha nyer, ott az esély, hogy lesz egy meccs Vitalijjal is. „Ha majd veszít Vlagyimir, jöhet Vitalij októberben, aki bosszút áll a jól megvert öcsikéjéért” – vázolta a forgatókönyvet Haye.

Haye október végén lesz 31 éves, többször elmondta, tovább nem szeretne bokszolni. Eddig azonban ne fussunk előre, a hamburgi este után kevéssel okosabbak leszünk.

A gálát a Duna Tv élőben közvetíti fél tizenegytől.