Klicsko egyhangú pontozással verte Haye-t

2011.07.02. 22:55
Jobb ember leszel a meccs végére - üzent Vlagyimir Klicsko David Haye-nek. Haye tíz percet késett, és mintha későn is ébredt volna, mert az utolsó menetben volt csak bevállalós. Addig nem sok esemény volt, bár Klicskót megintették, Haye-re pedig indokolatlanul rászámoltak.

A négy nagy szervezet világbajnoki öve közül három a tét Vlagyimir Klicsko (a WBO és az IBF bajnoka) és David Haye (WBA) nehézsúlyú meccsén.

Tizennégy fok várta a két nehézsúlyú világbajnok öklözőt a hamburgi stadionban, a ringben borítást kellett cserélni, mert a szél ráfújta a vizet.

Az ukrán 13,6 kilóval nehezebb és kilenc centivel magasabb, öt évvel idősebb a nagyszájú és verbálisan nagyon erős angolnál. Összeszámolni sem lehetett, hányszor ígért kiütést Haye Klicskónak, szombat este elérkezett a megvalósítás ideje.

A cirkálósúlyból fellépő Haye meg akarja lepni riválisát, meg akarja zavarni robotszerű mozgását. Ha valaki, Haye verheti meg az egyeduralkodó ukránt.

Haye nem hazudtolta meg önmagát közvetlenül a meccs előtt sem, megvárakoztatta a 40 ezer nézőt és a súlycsoport korábbi legjobbját, Lennox Lewist is, tíz percig nem nyílt ki az öltöző ajtaja, csak akkor jött ki, amikor már a ringben kellett volna lennie. Nyilván ez is a pszichikai hadviselés és a körítés része volt.

Első menet: Ha a show miatt szűk negyedórás késéssel is, de elkezdődött, belecsaptak: most már tényleg vége a dumának, ahogy promotálták a meccset. Haye körbe-körbejárt a bemutatás és a himnuszok alatt, az ötvenedik győzelmére készülő Klicsko rezzenéstelen, de feszült arccal állt. Haye a sarokba szorult rögtön az elején, Klicsko bal keze rendre elöl volt, de az angol szépen hajolgatott, és próbált visszatámadni. Nehéz eldönteni, kié volt, hiszen alig találtak, nagyon idegesek voltak.

Második menet: Haye beugrásokkal próbál támadni, Klicsko ballal szurkálgat. Fél perccel a vége előtt Klicsko eltalálta jobbal Haye-t, aki előtte ballal ütött szépen.

Harmadik menet: A forgatókönyv ugyanaz, Haye a köteleknél, de szépen hajolgat. Amikor Haye előrelendült, és kétszer is talált, Klicsko rögtön lefogta. Az utolsó egy percben mindketten találtak tisztán. Haye ezt a menetet elvitte.

Negyedik menet: Klicsko nem igazán éri el Haye-t, ilyen jól védekező ellenfele talán még sohasem volt. Haye a végén megint jól megindult.

Ötödik menet: Klicsko sok balegyenest üt, de kevés talál, rendre elhúzza a fejét Haye. Egy jobbosba viszont nagyon belenézett - de derékból elhajolt az ismétlés elől -, ezzel valószínűleg Klicsko el is vitte a menetet.

Hatodik menet: Klicsko bemelegedett, egyre többször talál a balegyenese. Az ukránnak felrepedt a bal szeme alatt a bőr.

Hetedik menet: Klicskót figyelmeztették, ne nyomja ellenfele fejét. Haye a bíróval foglalkozik, ami talán a fáradságra utal. Haye az intés miatt elvitte ezt a menetet.

Nyolcadik menet: Haye-nek jó volt a kontrája, előtte egy percig csak védekezett. Haye a gong után ütött újra. Talán ez volt a leglaposabb menet.

Kilencedik menet: Egy jó Klicsko-balossal indult, Haye kontrázott. Klicsko igazi robot, bár kétszer is visszakézből ütött. A menet végére végre nyílt lett a meccs.

Tizedik menet: Klicsko találgat, de a balosok nem okoznak kárt ellenfelében. A menet legvégén Klicsko kettőt ütött, a balhorog és a jobb egyenes is céba ért. Ez a menet biztosan az ukráné.

Tizenegyedik menet: Haye-re rászámolt a bíró, nem igazán érthető, miért. Klicsko ugyanis inkább lerántotta Haye-t. Utána egy tiszta balegyenest ütött Klicsko. Fél perccel a vége előtt viszont szépen megütötte. A számolás miatt feltétlen Klicskóé a menet, jóllehet, ha megindul Haye mindig lenyomja ballal a fejét Klicsko.

Tizenkettedik menet: Klicsko is védekezett, fogott is, mégis Haye-t figyelmeztette a bíró. Haye érezhetően rákapcsolt, mintha érezné, most kell döntésre vinnie a dolgot. Sokkal nyíltabb lett volna a meccs, ha ilyen bevállalós Haye az elejétől.

A három pontozóra maradt a döntés: egyhangú győzelmet hoztak ki. Az arány: 117:109, 118: 108, 116:110.