Ágnes
-1 °C
2 °C

Őket kell a világhírnévért vernie Erdeinek

2011.07.31. 11:17
Kapcsolódók (10)
A 37 éves Erdei Zsolt azért ment Amerikába, hogy a félnehézsúly legjobbjaival mérkőzhessen. Megnéztük, kik azok. Vannak nagyon kemények, de vannak verhetőek is. Ki legyen a következő?

A teljesen új testet kapó Erdei Zsolt miután kiütötte a korábbi világbajnok amerikai Byron Mitchellt, beszélt arról, hogy a következő meccsén már szeretné, ha egy világbajnoki cím lenne a tét. Ennek valamelyest ellentmond, hogy érkeztek olyan hírek, Jean Pascallal csaphat össze, akitől épp Bernand Hopkins vette le a vb-övet. Az a meccs viszont, ha cím nélkül is, hatalmas kihívás, és egycsapásra berobbanhatna az amerikai piacra.

Ki jöjjön Erdeinek?

 • 1000
  Bernard Hopkins
 • 446
  Jean Pascal
 • 156
  Bejbut Sumenov
 • 111
  Tavoris Cloud
 • 81
  Nathan Cleverly
 • 74
  Chad Dawson

Összeszedtünk pár ellenfelet, akik komoly kihívást, egyértelműen szakmai előrelépést jelentenek – nem utolsósorban sok pénzt. Öten előtte vannak a fightnews független ranglistáján, egyedül a WBA-s kazah, Bejbut Sumenov van mögötte. Eldönthetik, merrefelé induljon a hibátlan mérlegű, immár 33 győztes meccsen túllévő Madár, az egyedüli magyar, aki két súlycsoportban is a világ legjobbja volt.

Bernard Hopkins (52 győzelem, 5 vereség, 2 döntetlen)

A Hóhér januárban már elmúlt 46 éves, de még mindig elképesztő erőben van, a gyorsasága is szembetűnő. Erőnlétéről sokat elárul, hogy a Pascal elleni második meccsen csinált egy fekvőtámaszt, amíg riválisa a sarokban pepecselt és pihegett. Hopkins 2008-ban Calzaghétól kapott ki utoljára, azóta négyszer nyert és volt egy döntetlenje is. Erdei bevallotta, álma lenne egy meccs az amerikaival. Amíg az Universumnál volt, erre esélye sem lehetett, de mivel Lou di Bella érdekeltségi köréhez tartoznak mindketten, az ütközet könnyen összejöhet. Annyi biztos, nem idén, mert a Hóhér októberben Dawsonnal találkozik New Jersey-ben, már rég lekötötték.

Chad Dawson (30 győzelem, 1 vereség)

Dawson harcmodora is hasonló Hopkinséhoz, nagyon keményen üt, szívesen leáll verekedni, szeret iramot diktálni és folyamatosan megy előre. Erdei megelőző balkezes ütéseivel tarthatná fel. Szakmailag nagyon érdekes lenne, ha egyszer Dawsonnal bokszolhatna. Erdeinek szokatlan lenne ez a tisztátalanság, és a kiváló kondíció itt is alapkövetelmény. Mitchell ellen ritka szálkás volt a magyar, tényleg előfordulhat, hogy rosszul csináltak valamit húsz éven át. A 29 éves Dawson a hajrában egyre inkább uralta a Pascal elleni meccset, aminek csak azért lett vége, mert összefejeltek, és felszakadt a bőre.

Jean Pascal (26 győzelem, 2 vereség, 1 döntetlen)

Roppant kemény ő is, de a videókból kiderült, talán nem annyira jó a kondija, mint az előzőleg említett két öklözőnek. Ő is szeret nyomást gyakorolni ellenfelére, a tisztátalanság nála is feltűnő, a könyökhasználattól sem riad vissza. Igazi verekedős harcos, aki még Hopkinst is megrendítette az elején – az első, döntetlennel zárult meccsen -, aztán egyre jobban fogyott az ereje, pedig még csak 28 éves. A visszavágón lényegében már nem volt komoly esélye Hopkinsszal szemben.

Nathan Cleverly (22 győzelem)

Igazi kocsmai verekedésben is megállná a helyét, a belharc inkább az erőssége, mint a vívás. Nem is szép a stílusa, de kétségkívül hatékony. Talán őt előzné meg legkönnyebben a súlycsoportjában még mindig leggyorsabb Madár, mert a védekezése nem jó, távol tudná magától tartani, és közben jó néhányszor megütné látványosan. A WBO bajnoka jelenleg a 24 éves Cleverly, ezt az övet több mint tízszer megvédte Erdei, az Universum azonban elmulasztotta, hogy szuperbajnoki védettséget kérjen neki, ezért kellett újrakezdenie. Cleverly Kuziemskit könnyen verte, bár a negyedik menetben a bíró sérülés miatt szüntette be a küzdelmet, nem pedig ütéstől ment le a lengyel. Cleverly Onyangót az első menetben kiütötte, de a kenyaival úgy találkozott Erdei amerikai újrakezdésekor, hogy majdnem egy évet kihagyott, és a ringrozsda nem is ment le könnyen róla.

Tavoris Cloud (23 győzelem)

Az ő listáján is van egy számunkra igazán ismert név, Julio Cesar Gonzálezé. Erdei hét éve verte a mexikóit, aki megfosztotta Dariusz Michalczewskit a veretlenségétől. Cloud kiütötte Gonzalezt a tizedik menetben, Erdei is egyértelmű pontozással verte. Nagyon kemény, nagyon harcos, jó kötésű ellenfél Cloud, a bokszról nyilván ő sem tud annyit, mint Erdei, de hihetetlenül masszívnak látszik, aki képes bárkit felőrölni. Legutóbb Yusaf Mackot kiütötte, Glen Johnsont vagy Clinton Woodsot azonban nem tudta. 29 éves, neki biztosan nem lesznek erőnléti gondjai.

Bejbut Sumenov (11 győzelem, 1 vereség)

A 27 éves kazah az elején hazájába vitte a pénzes meccseket – a pénzzel jutott el rendkívül gyorsan kihívói státuszba, kilencedik profi találkozóján már övért bokszolt -, kétszer azonban már megmutatta magát az Egyesült Államokban is. Erdeihez hasonlóan Byron Mitchellt kiütötte, július végén pedig az a Danny Santiago vár rá, akit Erdei évekkel ezelőtt ütött ki. Kikövetkeztethető, vele lenne a legkönnyebb dolga a magyarnak, mert az ökölvívásnak talán nincs is olyan eleme, amelyikben messze az átlag fölé emelkedik.

Mivel Santiago kihívhatta őt a WBA-nál, kézenfekvő, pénzzel a közelébe lehet férkőzni. Nem biztos viszont, hogy di Bella üzleti befektetése megtérülne. A cím persze inspiráló, pláne, hogy sokkal jobban el lehetne adni egy Hopkins-Erdeit, amelyiken két cím a tét.