Géza
-12 °C
-4 °C

Új profi bokszsorozat indul 2013-tól

2011.08.01. 15:56

Új profi sorozat, az APB (AIBA Professional Boxing) indításáról határozott hétfőn a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) végrehajtó bizottsága kazahsztáni ülésén, nem titkoltan azért, hogy a sportág minden szegmensét az AIBA irányítsa.

Vu Csing Kuo AIBA elnök - a szövetség honlapján megjelent - hétfői bejelentése szerint minden olyan 19 évnél idősebb és 40 évnél fiatalabb bokszoló csatlakozhat majd az APB-hez, aki az AIBA égisze alatt bokszol, sőt, a sorozat első évében, mely a tervek szerint 2013-ban lesz, a profik csatlakozását is lehetővé teszik bizonyos feltételek mellett.

A szövetség azt szeretné, ha az APB-ben szereplők is részt vehetnének az olimpián, már a 2016-os Rio de Janeiró-i játékokon. A nemzetközi sorozat nyitányáig rangsorolják majd az APB-ben szerepelni kívánó bokszolókat, s a rangsor alapján három kategóriában kezdhetik majd meg versenyeiket 2013 tavaszán. A legjobbak versengésében tíz-, a "második vonal" résztvevői nyolc-, a harmadikba tartozók pedig hatmenetes meccseket vívnak majd, a kategóriák címmérkőzései pedig 12, illetve tízmenetesek lesznek.

Az AIBA egyúttal megváltoztatja a pontozási rendszert is, s 2013 után a tavaly elindított félprofi sorozat, a WSB pontozási rendszerét használják majd az APB-ben és az amatőr versenyeken is. A végrehajtó bizottság döntése nyomán a felnőtt férfiaknál nem használnak a jövőben fejvédőt az amatőröknél sem.