Sára, Márió
2 °C
6 °C

Balzsay pénteken vb-címért bokszol

2011.08.25. 10:37

Balzsay Károly péntek este a Boksz Világszövetség (WBA) nagyközépsúlyú világbajnoki címéért lép ringbe Donyeckben, ahol a hazai közönség előtt szereplő Sztaniszlav Kastanovval csap össze.

A 31 éves Balzsay legutóbb tavaly novemberben lépett szorítóba, akkor a negyedik menetben kiütötte Misa Nikolicot. Eddigi pályafutása során 25 mérkőzést vívott, 23 győzelme mellett kétszer kikapott. Balzsay 2009 augusztusában veszítette el a Boksz Világszervezetnél (WBO) őrzött nagyközépsúlyú világbajnoki övét, miután Budapesten technikai KO-val kikapott a német Robert Stieglitz-től. Ezt követően decemberben a szintén német Robert Gutknechttől szenvedett vereséget, s akkor úgy nyilatkozott, valószínűleg befejezi pályafutását. 2010 februárjában azonban bejelentette, hogy nem hagy fel a profi ökölvívással.

A profiboksz.hu beszámolói szerint a 27 éves, normál alapállású Kastanov amatőr pályafutása során nem rendelkezett kiemelkedő eredményekkel, 2003-ban állt be a profik táborába, s karrierje elején már találkozott egy magyar riválissal: 2004 júniusában Jaksi Krisztiánt győzte le. Eddig összesen 28 mérkőzésen lépett ringbe, mérlege pedig makulátlan. Érdekesség, hogy edzője az a Freddie Roach, aki a világ legjobb ökölvívójának tartott fülöp-szigeteki Manny Pacquiaót is felkészíti a mérkőzésekre.

A két öklözőnek közös múltja is van Mantas Tarvydas személyében: az ukrán 2007-ben pontozással, Balzsay pedig 2008-ban kiütéssel győzte le a litván versenyzőt. A találkozót a 400 millió dollárból épített donyecki Donbass Arénában rendezik meg. A címmérkőzések 17:30 órától kezdődnek, a főmérkőzés, a Sencsenko-Avendano WBA váltósúlyú világbajnoki meccs pedig – amely előtt kerül sor Balzsay összecsapására - 21:45 órakor kezdődik.