Váratlanul világbajnok lett Balzsay Károly

2011.08.26. 20:27 Módosítva: 2015.05.17. 04:08

A magyar szaksajtó kommentárjai és a mérkőzést nyomon követő szakértők többségének véleménye szerint több mint meglepő győzelemmel szerezte meg a WBA betöltetlen nagyközépsúlyú világbajnoki címét a magyar Balzsay Károly. Egykori bajnokunk az ukrán Kastanovot győzte le egyhangú pontozással Donyeckben. Bár a veretlen hazai versenyzőt nem jegyezték magasan a ranglistákon, mégis őt tartották esélyesebbnek az összecsapás előtt.

A Profiboksz.hu tudósítása szerint a nyitó menetben a várakozásoknak megfelelően Kastanov lépett fel támadólag, Balzsay - aki mellé a mérkőzésre megérkezett edzője, Michael Timm és az Universum Box Promotiont vezető Dietmar Poszwa is - pedig védekezett. Úgy tűnt, a rajtot a főként ballal dolgozó, és testre is gyakorta támadó Kastanov kapta el jobban, magyar riválisa nehezen találta a megfelelő ritmust.

A 6. menet végén az addig domináló ukrán egy fejre mért jobbossal megrogyasztotta Balzsayt. A szünet jól jött, de a 7. felvonás ott folytatódott, ahol az előző befejeződött: Kastanov nem csak támadott, de talált is, Balzsay pedig hátrálni kényszerült, és hogy a bajok tetéződjenek, felszakadt a bal szemöldöke. Ezekben a percekben nem sokan mertek volna fogadni a magyar győzelemre

A 9. menetben beindult Balzsay, több alkalommal is látványosan eltalálta a holtponti időszakot megélő Kastanovot, de az igazi átütőerő hiányzott a magyar ex-világbajnok akcióiból. Az ukrán Freddie Roach tanítvány Kastanov a találkozó végére ismét elkapta a ritmust, és a 11. menetben újra megfogta Balzsayt egy fejre irányuló ütéssel, de szerencsére a magyar bunyós talpon tudott maradni.

A 12. felvonásban mindkét öklöző támadásba lendült, és igazi tűzijátékkal fejezték be a küzdelmet, amely után jöhetett a pontozás. Az összkép alapján, írta a Profiboksz.hu, az ukrán és a magyar szurkolók többsége elkönyvelte, hogy Kastanov kezét emelik magasba, de végül 115-113, 115-114 és 116-111 arányban egyhangúan Balzsay Károly győzelmét hirdették ki (kanadai, francia és olasz bírók pontoztak), aki ezzel második világbajnoki címét gyűjtötte be nagyközépsúlyban (korábban a WBO övét birtokolta, most a WBA-é lett az övé). A 32 éves Balzsay új profi rekordja: 24 győzelem (ebből 17 KO/TKO), 2 vereség, 0 döntetlen.

Balzsay egy korábbi győzelme után
Balzsay egy korábbi győzelme után

Az MTI megszólaltatta a magyar bokszoló édesapját, a korábbi szövetségi kapitány idősebb Balzsay Károlyt, aki elmondta, végig hullámzó volt a mérkőzés, óriási csata folyt a ringben, és még csak nem is sejtették, hogy a menetek után ki állhat jobban. A szakember szerint egyértelműen az utolsó menet döntött, amelyben fia sokkal jobban bokszolt ellenfelénél, vélhetően a pontozók is így gondolták.

Ehhez képest az ukrán lapok is felháborodottan kommentálják a bírók döntését. Az Ukrainszka Pravda azt írja, egyértelműen Kastanov dominált a meccsen, a győzelmet a pontozók vették el tőle. Érdekes, hogy maga Balzsay lepődött meg a legjobban, amikor kihirdették a sikerét, fogalmaz a vonatkozó cikk szerzője, aki úgy látta, az utolsó két menet egyértelműen a hazai bokszolóé volt. Külön megemlítik, hogy rendkívüli felháborodással fogadta a vereséget Freddie Roach, Kastanov világhírű edzője.