Balzsay jobb volt. Vagy nem volt jobb

2011.08.27. 11:00

A magyar Balzsay Károly meglepő győzelemmel szerezte meg a WBA betöltetlen nagyközépsúlyú világbajnoki címét szombat este. Egykori bajnokunk az ukrán Kastanovot győzte le egyhangú pontozással Donyeckben. Hiába volt az ukrán az esélyesebb, a magyar bokszolót hozták ki a bírók győztesnek.

A különböző fórumokon rengeteg kételyt fogalmaztak meg a mérkőzést követő szakértők, sokan egyenesen az év csalásáról beszéltek. A helyszínen nézte a csatát Petrányi Zoltán volt válogatott kerettag és idősebb Balzsay Károly, akik a monokli.hu internetes szakportálnak nyilatkozva egyformán a magyar bokszolót látták jobbnak.

Petrányi lejegyezte érzéseit menetenként, ebből azt tűnt ki, hogy a három percek többsége Balzsayé volt. Petrányi hozzátette: „Tudom, hogy vannak olyan szituációk a ringben, amikor a talált ütések darabszáma nem azt a képet tükrözi, amit nézői szemmel értékel valaki. Ezt csak azért írom le, mert még mindig keresem a megoldást, hogy lehet, hogy mi itt a helyszínen Karcsit láttuk győztesnek, otthon pedig egyesek az év csalásáról beszélnek. Gondolom az idegen pálya hátrányait mindenki ismeri, aki rendszeresen néz bokszmérkőzéseket. Karcsi idegen pályán bokszolt, épp ezért úgy gondolom, hogy a bírók döntése is minket igazol.”

Idősebb Balzsay Károly így értékelte a helyszínen látottakat a monokli.hu-n: „Elégedett vagyok Karcsi teljesítményével. A remekül felépített taktika bevált, ugyanis Kacsinak sikerült egyre nagyobb nyomás alá helyeznie Kastanovot. Szoros mérkőzés volt, de nálam egyértelműen Karcsi nyert. Örülök, hogy a bírók is így látták.”

„Tudtuk, hogy idegen pályán vagyunk, ezért a 12. meneten múlt a mérkőzés, ezt pedig egyértelműen Karcsi nyerte, és ezt elismerte mindenki, akivel a meccs után beszéltem. Az ellenfél többször, is próbált újítani, de szerencsére Karcsi kontrolálta a helyzetet, és szinte végig a kezében tartotta az irányítást.”

A friss világbajnok, Balzsay Károly a doppingvizsgálat után ezeket mondta az nso-nak: „Úgy láttam, ha az utolsó meneteket megnyerem, enyém a mérkőzés. Utólag azt mondom, a pontozók is így látták. Amíg nem emelték fel a kezem, nem tudtam semmiről, döntetlenre értékeltem a meccset. Az, hogy Roach gratulált a sarokban, azt formaságnak tartottam, kicsit féltem az eredményhirdetéskor, mert minden megtörténhet. Azért nyertem, mert ballal pontosan ütöttem. Szavakban szinte ki sem tudom fejezni, hogy újra világbajnok vagyok."

Az ukrán lapok ezzel szemben inkább a magyar fórumozókhoz hasonlóan látták a történteket. Az Ukrajinszka Pravda tudósítója szerint Kastanov jól bokszolt, és a menetek többségét elvitte. A cikkíró úgy véli, "Balzsay sikerében komoly szerepet játszhatott az Universum Box Promotion menedzsereinek rutinja, akik a jelek szerint nemcsak Németországban képesek befolyásolni egy mérkőzés végeredményének alakulását". A lap megemlíti, hogy a gálán jelen volt Rinat Ahmetov, a Sahtar Donyeck futballcsapat milliárdos tulajdonosa, aki azonban a Balzsay-Kastanov összecsapás eredményhirdetése után dühösen elhagyta a stadiont.