Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Káté a 16 között az ökölvívó-vb-n

2011.10.02. 15:47

A 64 kg-os Káté Gyula bejutott a legjobb 16 közé a bakui olimpiai kvalifikációs férfi ökölvívó-világbajnokságon, ezzel egy lépésre került a londoni indulási jog kiharcolásától.

A legutóbbi vb-n harmadik magyar öklöző második mérkőzésén, vasárnap 27-17-re győzte le kanadai riválisát, Yves Ulysse-t. Az első menetet ugyan 8-6-ra a fiatal ellenfél nyerte, de a folytatásban váltott a kispesti bunyós, és attól kezdve már csak ő volt a ringben.

"Az első menet elment, aztán a szünetben megbeszéltük Öcsi bácsival, hogy mit kell csinálni. Nem akarok túlzottan cirkalmasan fogalmazni, szétütöttem a fejét" - fogalmazott keresetlen szavakkal a válogatott csapatkapitánya, aki kedden reggel a kazah Danyar Jeleusszinovval bokszol majd a nyolc közé jutásért, ami már olimpiai részvételt jelent.

"Káté sokat fejlődött, még 29 évesen is képes újat tanulni, és ezt be is tudja mutatni a szorítóban. Persze leginkább a régi erényeit csillogtatta, a nagy szívét, és azt, hogy az ellenfél nem tud olyan helyzetet teremteni, amelyiken ne rágná át magát" - dicsérte tanítványát Szántó Imre mesteredző.

Kovács László szövetségi kapitány is elégedett volt: "Gyuszi elkövetett egy apró hibát az első menetben, kevésbé figyelt a védekezésre, de aztán korrigált, s utána már ledarálta a nagy ütőerejű, de tapasztalatlan kanadait."

Korábban a 81 kg-ban Szellő Imre, az idei, ankarai Eb bronzérmese  pontozásos vereséget szenvedett az ukrán Olekszandr Gvozdiktól, így búcsúzott a legjobb 32 között, egyúttal számára - legalábbis most - elúszott a kvótaszerzés lehetősége. Tavasszal, az isztambuli selejtezőn lehet majd javítani.

"Gvozdik nagyon fejbevágott az elején, aztán kaptam még vagy hat tiszta ütést, a túlélésért küzdöttem az első menetben - kesergett a 28 éves Szellő. - Később próbáltam felkapaszkodni, de kevés sikerrel. Pedig jól sikerült a bemelegítésem, nem is ebédeltem, nem voltam több 82 kilónál, roppant erősnek éreztem magam. Aztán a szorítóban minden másképp történt..."

Eredmények:
a 16 közé jutásért:
81 kg: Olekszandr Gvozdik (ukrán)-Szellő Imre 25-11
64 kg: Káté Gyula-Yves Ulysse (kanadai) 27-17