Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Ökölvívó-vb: öt magyar a 16 között

2011.10.03. 20:15

Varga Miklós, Harcsa Zoltán és Darmos József csatlakozott hétfőn a már korábban továbbjutott Káté Gyulához és Bacskai Balázshoz, így a keddi nyolcaddöntőkön öt magyar lép ringbe a bakui ökölvívó-világbajnokságon. Az újabb mérkőzés  megnyerése - Darmost kivéve - mindannyiuknak az olimpiai kvótát is jelentené.

A nap Ungvári István (49 kg) papírforma vereségével (2-12) indult a kínaiak olimpiai és többszörös világbajnoka, Cou Si-ming ellen.

A 2008-ban Eb-bronzérmes, hajdúsámsoni Varga (60 kg) a nap egyik leglátványosabb meccsét vívta az algériai Abdelkader Sadival. Kicsit visszafogottan kezdett, ám a két ponttal elveszített első menet után nagyot javult, és a második szakasz végére megfordította a meccset, majd kétpontos előnyéből egyet megtartott, így 19-18-ra nyert.

A csak 18 éves Harcsa (75 kg) egészen kiemelkedő boksszal rukkolt ki a hatodik kiemelt francia Michel Tavares ellen. Szántó Imre tanítványa már az első menetben is jobbnak tűnt, ám három perc után még 2-2 volt az állás, a második szakaszban aztán már a pontozókat is meggyőzte pontos, látványos kombinációival. A sokszor, ám pontatlanul ütő Tavares nem tudott mit kezdeni a magyarral, aki fölényesen győzött 16-10-re.

Az esti programban Kalucza Norbert (56 kg) és Darmos (91 kg) szinte egyszerre lépett szorítóba, előbbi az ausztrál Luke Boyd, utóbbi pedig az albán Christian Demaj ellen. A kétszeres Eb-bronzérmes Darmos óriási küzdelemben gyűrte le riválisát: az első két menet után egy ponttal vezetett, az utolsóban pedig hiába volt láthatóan nagyon fáradt, óriási szívvel küzdött, és győzött 20-18-ra. Kalucza szintén szoros meccset vívott, ám ő két ponttal kikapott, így neki véget ért a vb.

Kedden Varga a tadzsik Madadi Nagzsibekovval, Harcsa az ukrán Jevgen Hitrovval, Darmos a hazaiak Eb-győztesével, Tejmur Mammedovval, a vasárnap 16-ba jutott, legutóbb bronzérmes Káté (64 kg) a kazah Danjar Jeleusszinovval, a tavaly Európa-bajnok Bacskai (69 kg) pedig az amerikai Errol Spence-szel csap össze a nyolc közé kerülésért. Mivel a két legfelső súlycsoportot kivéve a többi kategóriában az első tíz kap londoni indulási jogot, egy keddi siker biztos kvótát jelentene Darmoson kívül minden magyarnak. A kétszeres Eb-bronzérmes nehézsúlyúnak az első hatban kell végeznie az olimpiáért.