Konrád
8 °C
26 °C

A bokszoló Varga olimpiai kvótát szerzett

2011.10.04. 16:47
A 60 kg-os Varga Miklós bejutott a negyeddöntőbe, és ezzel olimpiai kvótát szerzett a bakui ökölvívó-világbajnokságon.

A 2008-ban Európa-bajnoki bronzérmes magyar a 16 között a tadzsik Madadi Nagzsibekovot győzte le 28-20-ra. A hajdúsámsoni bokszoló nehéz csatán volt túl hétfőn, az egy ponttal megnyert meccs fáradtsága azonban egy pillanatig sem érződött rajta kedden.

A mérkőzés puhatolózással indult, a felvezetés után Varga találta meg először a megfelelő ütőtávot, egy-két balegyenessel, jobbhoroggal tesztelte riválisa fejét. A magyar az egész menetben jobbnak tűnt, biztosan védekezett, ellenfelénél többször talált, így 7-5-ös előnnyel mehetett pihenni.

A másodikban Varga ugyanazt hozta mint az előzőben, biztos védekezésből jó ütemben indította ütéseit, kombinációit, a tadzsiknak kevés válasza volt. Az ellenfél ment előre, próbált iramot diktálni, de nem tudta kizökkenteni Vargát, aki az utolsó menet előtt már biztosnak mondható öt ponttal vezetett.

A magyar könnyűsúlyú az utolsó szakaszban nem csak okosan, de látványosan is bokszolt, az egyre elkeseredettebben rohamozó Nagzsibekov rendre nagy pofonokba szaladt bele. Varga 28-20-ra győzött, és került a biztos olimpiai kvótát jelentő negyeddöntőbe, ahol az olasz Domenico Valentino lesz az ellenfele.

„Nagyon kemény meccs volt egy jó ellenféllel, aki egy kicsit meglepett, mert arra számítottam, hogy fordított alapállású, ám mint kiderült, korábbi meccsén csak a riválisa miatt váltott - nyilatkozta Varga a meccs után. - Őszintén szólva nem volt tudatos a zárt bunyó, amit most csináltam, mindenesetre jól működött. A meccsen egyszer testen keményen megfogott a tadzsik, kicsit meg is ijedtem, hogy nem bírom végig, de szerencsére nem lett baj. Nagyon örülök, ott vagyok az olimpián, ez volt a cél. Persze a vb-nek még nincs vége, az olasz korábban legyőzött, ám most látszólag nincs kirobbanó formában, de így is nagyon nehéz lesz. Rutinos, nagyon jó öklöző.”

Kedden korábban Káté Gyula (64 kg) is bejutott a szerdai negyeddöntőbe, Harcsa Zoltán (75 kg) és Darmos József (91 kg) viszont kikapott. A hajdúsámsoni bokszoló előtt a 64 kilós Káté Gyula szintén a nyolc közé jutott és olimpiai indulási jogot szerzett, Harcsa Zoltán (75) és Darmos József (91) kikapott a nyolcaddöntőben.