Nem hagyhattam a tanítványom alázását

2011.10.13. 10:18

Huszonkét ország szerzett érmet a bakui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, Magyarországnak is volt esélye, de Káté Gyula és Varga Miklós is vereséget szenvedett a nyolc között.

Káté meccse idő előtt ért véget, mert a versenyző edzője, a korábbi kapitány, Szántó Imre bedobta a törölközőt.

„Isten bizony, nem emlékszem, mikor voltam ilyen helyzetben utoljára, mert úgy szoktam felkészíteni a versenyzőimet, hogy a döntő fölényre gondolni se lehessen. Itt viszont nem lehetett várni, amíg elborul Gyuszi agya, mert ha leléptetik, akkor oda a londoni kvóta, amiért jöttünk” – mondta Szántó.

D  YT20110920021
Fotó: Illyés Tibor

Tudták előre, hogy nehéz lesz a meccs, mert a balkezes brazil, Everton Lopes jó bunyós, nem véletlenül volt hatodik kiemelt, és nem is volt annyira fáradt, mint a korábban már három győztes meccsen túllévő Káté.


Profiboksz.hu - Kate vs. dos Santos by pksz

„Az első menetben igazolódott is, két hasonló erejű bokszoló van a ringben, kisebb hibái voltak Gyuszinak, nagyon döntetlenközeli volt a meccs. Egy ponttal ő vezetett. A második menet is ikszes volt, ezért dermedtem le, amikor azt láttam, hogy nyolc ponttal nyerte meg a brazil. Lehet, hogy megnyerte amúgy, de nyolc tiszta ütése az egész menetben, sőt, az egész meccsen nem volt, annyival nem lehetett jobb. Láttam már pár meccset a ring sarkából, azért az összbenyomásom ritkán szokott brutálisan megcsalni. Sokkolt minket az eredmény, erre nem lehet felkészülni, erre nem lehet felkészíteni egyetlen öklözőt sem.”

A harmadik menetre Káté már elborultan ment ki, nem tudott koncentrálni, és ekkora hátrányt nem is lehetett volna ledolgozni. Ráadásként akkor is gyorsan ötpontos hátrányba került.

„Összeakaszkodtak, a brazil lerogyott, mintha egy nagy mélyütéstől ment volna le, Gyulát rögtön megintették. Az öv tájékára ütött, tagadhatatlan, de ekkor szembesültem azzal, hogy a vezetőbíró is benne van a játszmában. Nem haboztam: azonnal feladtam a meccset, versenyzőm további alázását nem hagyhattam, nem semmisíthettem meg jobban, hogy egy indokolatlanul nagy vereséget szenvedjen. Érdemtelenül nagy győzelmet ért el a brazil, a döntőben is őt hozták ki, jóllehet, eggyel több intése volt, mint az ukránnak, így is 26-23-ra nyert. Pedig folyamatosan fetrengett, látványosan zavarta a tudat, bármit tesz, semmiből sem lehet baja.”

Szántó a feladással hullámot indított el, egy kínai és egy litván edző is úgy döntött, hogy felesleges a küzdelem és lehetetlen ellenszélben harcolni. „A hibáinkat Londonig kijavítjuk, mert a brazil ellen is voltak, még ha a csalásról is marad emlékezetes ez a meccs. Káté rutinos ökölvívó, úgy fog Londonba menni, hogy alig várja a visszavágást. Csak inspirálni fogja ez a meccs. Az olimpián ezt már nem lehet megcsinálni, hiszen a versenyigazgató ott nem brazil lesz, mint Bakuban, akinek feltétlenül a kedvében akartak járni.”

Szántó úgy látja, tanítványa egymilliót veszített az elmaradt bronzzal, de az erkölcsi kára a nagyobb. Túl fogja élni, mások is szenvedtek csalás miatt, Roy Jonesnak a szöuli olimpia döntőjét kellett elveszítenie, mert a hazaiak aranyéremre vágytak.