Buliba sem húzok minit, nemhogy a ringbe

2011.10.29. 13:27

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) azt javasolta, hogy a női bokszolók a nemzetközi versenyeken a rövidnadrág helyett szoknyát viseljenek, így a szurkolóknak könnyebb megkülönböztetni, hogy női vagy férfi mérkőzést néznek-e.

A lengyel és a román szövetség már meg is fogadta a tanácsot, női versenyzőik az Európa-bajnokságon már szoknyában léptek ringbe, mert az „elegáns és nőies".

Szoknyás bokszolónők a 2009-es AIBA világbajnokságon, Milánóban
Szoknyás bokszolónők a 2009-es AIBA világbajnokságon, Milánóban
Fotó: Alberto Pizzoli

A románok az AIBA ajánlása szerint szabták meg a szoknyákat, a lengyelek saját tervekkel készülnek, amelyek alapján jóval elegánsabb szoknyákat varrnak majd. Ezek viselése válogatottjaiknak kötelező lesz.

Az ötlet nem aratott osztatlan sikert: a háromszoros világbajnok Katie Taylor nem akar olyasmit viselni, ami kényelmetlen a harc közben. „Még akkor sem viselek miniszoknyát, ha bulizni megyek, nemhogy a ringben. Szégyen, hogy szoknyák viselésére akanak minket kényszeríteni, nekünk is engedjék meg a nadrágot, mint a férfiaknak".

„Azt hiszem, ez sokkal inkább esztétikai kérdés, mint praktikussági. Csak a férfak akarnak minket szoknyában látni" - mondta a brit bajnok Natasha Jonas a BBC-nek.

A szoknyaviselés nem összeegyeztethetelen a sporttal. A teniszezőnők és gyeplabdások hagyományosan szoknyában játszanak, tollaslabdában és asztaliteniszben is látni szoknyás játékosokat, a műkorcsolya elképzelhetetlen nélküle.