A provokátor kevés volt Klicsko ellen

2012.02.19. 00:58
Hiába ígért Derek Chisora őrségváltást a nehézsúlyú bokszban, kísérlete nem sikerült. A WBC világbajnokát továbbra is Vitalij Klicskónak hívják, aki nagy fölénnyel nyerte a müncheni címmeccset. A pontozók 118-110, 118-110, 119-111-re adták a meccset az ukránnak. Chisora végig ment előre, de tisztán keveset talált. Az általa is unalmasnak tartott Klicsko-boksz még mindig eredményes.

A címvédő nem véletlenül válaszotta magának Chisorát, agresszív, jó bokszolónak tartja, úgy gondolta, számára is izgalmas lehet, ha egy igazi bátor küzdővel áll ki. Azt talán nem jutott eszébe, hogy az agresszióval nemcsak a meccsen él a kihívója. Chisora a mérlegelésen egyszerűen pofán vágta az ukránt, majd a mérkőzés előtt is próbálta felhúzni, vízzel köpte le a ringben segédkező fiatalabb Klicskót.

Chisora a ringben sem hazudtolta meg önmagát, harcos, támadó bokszot vállalt fel. Nem zavarta, hogy ellefele 15 centiméterrel magasabb nála, fejre próbálkozott, és a belharcot is erőltette. Rutinja volt már ebben, a Klicskóhoz hasonló méretű Heleniusszal is így küzdött legutóbbi mérkőzésén. Akkor a bírók vették el tőle a győzelmet.

Most ez fel sem merülhetett, Klicsko ügyesen dolgozott, hiába ment előre folyamatosan az angol, szinte minden menetben megállította néhány horoggal, vagy balegyenesekkel tartotta távol a belépni próbáló Chisorát. Tisztább találatait díjazták is a pontozók. Amikor kicsit fáradt volt, lefogta, vagy eltolta magától ellenfelét.

A meccse előtt hőséhez, Muhammad Alihoz hasonlóan Chisora beígérte a kiütést. A nyolcadik menetre jelzett KO-ból azonban nem lett semmi, bár kétségkívül a hetedik mellett ez volt az egyik legerősebb menete Chisorának. Mindkétszer heves támadásba lendült, jobbhorgokkal szépen talált, de Klicsko össze tudta szedni magát, nem nézett bele igazán a pofonokba, és a menetek végén válaszolni is tudott.

A támadásokat azonban nem igazán erőltette, címvédőként és az előny tudatában erre nem is nagyon volt szüksége, a két nyílt meneten kívül fegyelmezett, keveset kockáztató bokszot mutatott. Ügyesen lépett el, ha kellett, és leeresztett kezű védekezése ezúttal is bejött, amihez persze a magasságkülönbség is kellett. Ezt a támadásoknál is kihasználta, magasról indított ütésekkel próbálta letaglózni Chisorát.

A KO-hoz egyszer sem került közel az angol, holott kevesen hitték azt is, hogy egyáltalán kibírja mind a tizenkét menetet. Eddig csak két ilyen hosszú meccse volt. Sokan azt is kétségbe vonták, mit keres 17 meccsel a háta mögött egy világbajnoki döntőn. Szégyent semmiképpen sem vallott, de egyelőre még ő sem az a bokszoló, aki őszinte bunyója ellenére felvehetné a Klicskókkal a versenyt. Az ukrán testvérpár továbbra is uralja a nehézsúlyt, mind a négy nagy bokszszervezet öve náluk van.